luni, 27 iulie 2015

Mega-ancheta pe piata asigurarilor. Zeci de companii, in atentia Consiliului Concurentei



Consiliul Concurentei a declansat o investigatie privind posibila incalcare a regulilor nationale si comunitare de concurenta de catre Media Xprimm, UNSAR, societatile de asigurare membre UNSAR, precum si alte societati de asigurare. Investigatia are ca obiect un posibil schimb de informatii sensibile din punct de vedere comercial intre concurentii de pe piata serviciilor de asigurare. Investigatia a fost declansata din oficiu.

In cadrul investigatiei declansate, Consiliul Concurentei a efectuat inspectii inopinate la sediile UNSAR, Media Xprimm si la sediile unor societati de asigurare membre UNSAR. Documentele ridicate in cadrul acestor inspectii se afla in analiza autoritatii romane de concurenta, in cadrul procedurilor specifice investigatiei, a anuntat autoritatea pentru concurenta.

Inspectiile inopinate reprezinta o etapa preliminara in cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurential. Efectuarea acestor inspectii nu reprezinta o antepronuntare a Consiliului Concurentei in ceea ce priveste vinovatia intreprinderilor investigate si nici in ceea ce priveste rezultatul final al investigatiei declansate.

Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, a declarat ca suspecteaza o coordonare a comportamentului intre companii pe baza unui schimb de informatii.

"Ele (companiile, n.r.) aveau acces prin intermediul unei platforme la cifrele de vanzari ale concurentilor lor - puteau sa stie preturi, volume, tipurile de clienti si produsele, iar acest lucru le permitea sa-si ajusteze comportamentul si in felul aceste sa nu ofere cele mai bune preturi si conditii clientilor lor. Amenzile pot saajunga pana la maxim 10% din cifra de afaceri sau din valoarea primelor brute subscrise (in cazul asiguratorilor) inregistrate in anul anterior sanctionarii. In cazul coordonarii, amenda este intre 0,5% si 10%, insa pe instructiunile noastre de sanctionare, deci pe legislatia secundara, vorbim de un prag de pornire de 4%. Dar numai daca se confirma. Pana atunci vorbim de un an si jumatate sau doi ani de investigatie", a spus Chiritoiu pentru Hotnews.

Din UNSAR fac parte cele mai mari societati de asigurare din Romania. Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) este o organizatie profesionala care functioneaza din 1994 si are in prezent 21 de membri cu drepturi depline, precum si 4 membri asociati.



Urmareste BZI.ro pe FACEBOOK.COM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu