luni, 27 iulie 2015

«Fierbem în apartamente»! Locatarii de la ultimele etaje ale blocurilor-turn fac cu greu faţă caniculei

La limita codului roşu de caniculă, românii care nu au fugit din calea arşiţei la mare sau la ştranduri trăiesc un adevărat coşmar în blocurile-turn. Apartamentele se încing ca nişte cuptoare, iar cei care locuiesc la ultimele etaje nu ştiu ce să mai facă pentru a se răcori puţin.

  • Locuința bucureșteanului Marian Petre se transformă în saună pe timp de vară
    Locuința bucureșteanului Marian Petre se transformă în saună pe timp de vară
  • Ioana Codea suportă în casă temperaturi de 35 de grade, la etajul 14
    Ioana Codea suportă în casă temperaturi de 35 de grade, la etajul 14
  • Ioana Codea suportă în casă temperaturi de 35 de grade, la etajul 14
    Ioana Codea suportă în casă temperaturi de 35 de grade, la etajul 14
  • Vreme caniculară toată săptămâna
    Vreme caniculară toată săptămâna
  • Sătui de secetă, enoriașii și preotul dintr-un sat gălățean
    Sătui de secetă, enoriașii și preotul dintr-un sat gălățean
Românii trăiesc zile de foc din cauza caniculei care arde tot. Ieri la prânz, în Capitală, termometrele stradale arătau 40 de grade Celsius. Specialiştii anunţă că acesta este doar începutul şi că ne vom topi încă cel puţin o săptămână.
Cei care nu au norocul să se bucure de briza mării sau de răcoarea muntelui în aceste zile, fierb la foc mic în apartamente. Cel mai greu le este locatarilor de la ultimele etaje.
Temperaturi de plajă
“În casă am temperatura perfectă pentru plajă: 32 de grade Celsius. Ud prosopul cu apă rece şi îl pun aşa pe mine, dar tot transpir şiroaie. Ce mai, fierbem în apartamente”, ne-a spus Marian Petre (36 de ani), care stă la ultimul etaj într-un bloc din cartierul Tei.
În altă zonă a Bucureştiului, în cartierul Militari, este aceeaşi situaţie. Într-un bloc de 16 etaje oamenii care nu au aparate de aer condiţionat găsesc tot felul de variante pentru a fenta arşiţa.
Au ajuns chiar să stea cu uşile de la apartamente deschise, pentru a se aerisi mai bine. Doar că, inclusiv pe holurile blocurilor- turn, temperaturile sunt în jur de 33 de grade Celsius.
Ioana Codea are 86 de ani şi locuieşte la etajul 14 într-un imobil din zona Lujerului. Deasupra mai are doar terasa blocului, aşa că în apartamentul ei este o căldură de neimaginat.
“Stau numai cu lumina stinsă şi cu geamurile acoperite, ca să mai reduc din căldură. Sunt bolnavă şi abia mai respir. Termometrul arată că în apartament sunt 35 de grade”, ne-a spus bătrâna.

Vreme caniculară toată săptămâna

Valul de căldură va persista în următoarele zile în majoritatea regiunilor. Astfel, în Bucureşti temperaturile vor oscila între 35 de grade şi 37 de grade, până duminică, 2 august. La mare, vremea va fi la fel de caldă, cu temperaturi de 37 de grade până marţi, când meteorologii anunţă că vor fi chiar şi 39 de grade, iar de joi până duminică temperaturile vor oscila în jurul valorii de 30 de grade Celsius.
Apa mării are între 22 şi 24 de grade Celsius. La munte vor fi , în medie, 29 de grade, până la mijlocul săptămânii, după care temperaturile vor atinge 30 de grade până duminică.

Se roagă pentru ploaie, în biserică

Seceta cumplită din Moldova afectează inclusiv judeţul Galaţi. După zile în şir în care nu a mai căzut un strop de ploaie, iar recolta se usucă pe câmp, oamenii cer ajutor de la Cel de Sus.
Ieri dimineaţă, în biserica din comuna gălăţeană Independenţa, preotul s-a rugat pentru ca seceta să ia sfârşit.
“Dăruieşte, Doamne, ploaie pământului, dă roadă pământului, îndură-te de noi.... Cu milostivire porunceşte, Doamne, oştilor cereşti şi trimite ploaie să se răcorească pământul”, au fost cuvintele rostite în timpul slujbei de preotul satului.
Şi în cursul predicii părintele s-a rugat pentru ploaie. Cel mai bătrân enoriaş al satului, Fănică Montu, susţine că în cei 88 de ani de viaţă ai săi nu a pomenit asemenea arşiţă. (Maria Vlad)
Fotografii: Vlad Chirea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu