joi, 9 iulie 2015

INCENDIAR. Un elev a dezvăluit MAFIA din spatele FRAUDEI la BACALAUREAT. Cum se fură examenul în faţa camerelor de luat vederi | EXCLUSIV EVZ

„Evenimentul zilei” a aflat, în exclusivitate, de la un elev, la ce metode au apelat unii profesori supraveghetori pentru a frauda examenele și cum au primit șpăgile, chiar sub „ochiul vigilent” al dispozitivelor video

În timp ce Corpul de Control al Ministerului Educației și Cercetării Științifice (MECȘ) verifica situația gravă de la Colegiul Tehnic „Unirea” din Ștei, județul Bihor - unde s-a descoperit că profesorii supraveghetori au ajutat peste 40 de elevi să copieze - un alt elev a povestit, pentru „Evenimentul zilei”, cum s-au fraudat examenele, chiar în fața camerelor de luat vederi.
Mai mult decât atât, tânărul de 18 ani, care a participat la sesiunea de anul acesta a Bacalaureatului, ne-a explicat la ce „șmecherii” au apelat unii dascăli de la Liceul Economic „Vasile Conta”, din Târgu Neamț, județul Neamț, pentru a nu putea fi filmați.



Profesor: „Dacă nu mă credeți, întrebați un elev”
Dezvăluirea metodelor de fraudare, cu tot cu cameră video, ne-a fost povestită, inițial, de un profesor. „Dacă nu mă credeți, întrebați un elev”, ne-a îndemnat dascălul. Așa am intrat în legătură cu „Excess”, identitatea pe care și-a atribuit-o tânărul – „pe motiv că „există exces la Bac”- care a acceptat dialogul cu „Evenimentul zilei. În fapt, un elev de liceu, din Târgu Neamț, care a dat examenele de BAC, la Liceul „Vasile Conta”.

Elev: „După 12 ani de școală, nu accept să furi la examen”
Dialogul cu tânărul a fost unul care atinge o problemă gravă, de care sunt afectați elevii cinstiți:„După 12 ani de școală, nu pot să accept să furi la examen. Iar eu nu am avut nici bani de dat, nici nu am vrut să îmi asum riscul”
. Povestea lui „Excess” aduce aminte de fraudele care au avut loc, în ultimii ani, la alte unități de învățământ, precum Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, din București. Ca și în acel caz, fără rușine, profesorii au încasat câte 50 de lei de la elevi pentru a le oferi subiectele „pe tavă”. Sau, mai concret, pe ciornă. Înaintea examenului la matematică, atât colegi de ai lui „Excess”, cât și alți candidați de la Liceul „Vasile Conta” erau invitați, de către un elev, „să dea un ban” pentru profesori. Taxa era de 50 de lei. Cel care strângea șpaga, nota numele candidaților. În sala de examen, profesorii supraveghetori aveau lista cu elevii. În dreptul fiecărui elev care „a cotizat”, se trecea un punct, cu pixul, după ce li se cerea buletinul.

Au mutat catedra
După ce venea tehnicianul să verifice camerele și se împărțeau subiectele, „cam la jumătate de oră”, elevul cotizant cerea o ciornă. Atunci, intra în acțiune profesorul: mergea către elev cu un teanc de ciorne. Însă, îi oferea o pagină de sub acel teanc, nu de deasupra. De fapt, era o hârtie pe care erau scrise subiectele rezolvate. „Era o operațiune rapidă. Profesorul știa unde este amplasată camera de luat vederi care bate în acea zonă și se așeza cu spatele la ea”, ne-a explicat „Excess”.
La un interval de câteva zeci de minute, un alt elev cerea ciornă. Ca la un semn, cel care primise subiectele, cerea și el. Atunci, profesorul trecea pe la cel căruia îi lăsase subiectele, îi lăsa o ciornă albă, de deasupra teancului, o lua pe cea cu subiectele, o punea sub teanc, și o pasa celuilalt. „Într-o oră și jumătate a împărțit rezolvările subiectelor la toți”, ne-a explicat tânărul.
Când a sesizat cum stau treburile, Excess a cerut și el, o ciornă, dar nu i s-a adus. „Din 20 de candidați, 18 au primit ciorne. Doar doi, care nu am dat bani, nu am primit”, ne-a explicat elevul. Situația a fost asemănătoare la examenele de matematică și biologie.
500 de lei pentru comisia din alt județ
Despre modul în care se încasa șpaga de către profesori, tânărul a declarat că elevul care strângea banii fie se întâlnea cu un profesor în WC, fie îi plasa banii în lucrare, chiar în sala de examen, cum a fost cazul la examenul de Biologie. „Camerele de luat vederi sunt amplasate spre elevi. Din catedră se vede mai puțin. Profii știau lucrul acesta și trăgeau catedra mai în spate, ca să nu se vadă operațiunea”, ne-a explicat „Express”. Ca la un semn, după ce primul elev care a copiat a ieșit din sală, în câteva minute au ieșit și ceilalți. Deși a auzit de la alți colegi că aceeași metodă s-a aplicat și la limba română, în sala în care a fost Excess dascălii au procedat corect. El a adăugat că și elevii de la alte licee din oraș s-au lăudat că au dat șpagă: „Un băiat de bani gata, de la «Ștefan cel Mare», pe care îl cunosc, mi-a zis că dă «un Eminescu», adică 500 de lei, și rezolvă și la comisia de corectare, chiar dacă e în alt județ”.
„EVZ” l-a sesizat pe ministrul Educației
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că va demara o anchetă în județul Neamț, pentru a stabili veridicitatea celor afirmate de elevul contactat de „Evenimentul zilei”. Totodată, am aflat, din surse oficiale, că ancheta efectuată, acum, de către Corpul de Control al Ministerului Educației, la Colegiul Tehnic „Unirea” din Ștei, s-a extins la alte cinci unități de învățământ din același județ- Bihor. Oficiali din Minister au precizat, pentru „Evenimentul zilei”, că „cel puțin în două din unitățile de învățământ verificate sunt nereguli”. La centrul de examen de la Colegiul Tehnic „Unirea” au susținut examenul la BAC elevii respectivului colegiu, dar și cei ai Colegiului Național „Avram Iancu”, din localitate. La proba obligatorie a profilului au fost prezenți 255 de candidați din totalul celor 265 înscriși. Supravegherea candidaților a fost realizată de 20 de profesori asistenți, distribuiți câte doi în fiecare sală de examen. În toate sălile a existat aparatură de supraveghere/înregistrare audio-video.


FOTO: Liceul „Ion Creangă”, din Târgu Neamț FOTO: PETRIȘOR CANĂ


  • DIALOG
„Știau să se poziționeze cu spatele la cameră și se mișcau repede”
Reporter: Ți s-a părut că elevii se tem de măsurile luate de Ministerul Educației?
Elev: Nu! Pe la 7.30, în ziua examenelor, se adunau în fața liceului grupuri-grupuri. Unul îi întreba dacă vor să dea bani pentru profesori. Făceau chetă. Fiecare trebuia să dea 50 de lei. Eu nu aveam de unde… Și am zis: de ce să risc?
Reporter: Ce s-a întâmplat la BAC?
Elev: Lista ajungea la un profesor. Când intrau elevii, le dădeau buletinul. Când l-am dat și eu, am văzut că la mulți era pus un punct, cu pixul, în dreptul numelui. La mine n-a pus. Unii aveau fițuici la ei…
Reporter: Cum ți-ai dat seama de fraudă?
Elev: În timpul examenului de la matematică, a cerut unul o ciornă. Eram 20 de elevi și de la „Creangă”, și de la „Conta”. A venit profesorul cu teancul de ciorne în mână și i-a dat una de dedesubt, nu de deasupra. Apoi, am văzut cum copiau. La Biologie, supraveghetorul era în spate și vedea cum își caută elevul fițuica, că, doar foșnea, se mișca…Se uita la el și îl lăsa în pace.

Ministrul Educației ne-a precizat că urmează să verifice cele sesizate de elevul care s-a destăinuit „Evenimentului zilei”

Reporter: Cum a fost posibil?
Elev: Profesorii îndoiau colțurile la lucrări… Eu mi-am dat seama după ce am văzut că ducea ciornele de la unul la altul… Știau exact cum să se poziționeze cu spatele la cameră și se mișcau repede. Aproape că nu observai…
Reporter: Cum se dădeau banii?
Elev: La matematică s-au dat la final. După examen, printre primii a ieșit cel care strângea banii. Apoi, la un semn, au ieșit ceilalți. Rămăsesem doi, care nu am „cotizat”. Am aflat, ulterior, că banii s-au dat la baie, unde nu sunt camere video. La Biologie, banii s-au pus direct în lucrarea elevului care a strâns banii.
Reporter: Nu riscau să se vadă pe camere?
Elev: Nu, pentru că știau cum bate camera, în ce unghiuri și au tras și catedra mai spre perete, ca să nu se vadă…
Anul acesta au promovat mai mulți BAC-ul
Potrivit rezultatelor centralizate de Ministerul Educaţiei, în sesiunea iunie-iulie 2015 a examenului de Bacalaureat, înainte de contestații, au promovat 106.064 (66,41%) de absolvenţi de clasa a XII-a, dintre care 100.058 (72,78%) sunt din promoţia curentă şi 6.006 (27,02%) din promoţiile anterioare. În acest an au reușit să promoveze examenul cu 14.293 de elevi mai mult față de aceeași sesiune a anului trecut când procentul de promovare a fost de 59,25%.
63 de medii de 10
La prima sesiune a examenului de BAC din acest an, înainte de depunerea contestațiilor (care s-a făcut ieri între orele 16.00 și 20.00) sunt 63 de medii de 10, în scădere faţă de anul trecut, când au fost 104. Cele mai multe medii de 10 sunt în judeţul Timiş (nouă), dar și Bucureștiul intră în top cu șase note de 10 la liceele „Gheorghe Lazăr”, „Mihai Eminescu”, „Mihai Viteazul”, „Tudor Vianu”, „Ion Barbu” şi „George Coşbuc”. Totuși, Capitala se remarcă și cu eșecul total înregistrat de elevii Liceului „Feg”, niciun candidat nepromovând examenul. La alte două unități de învățământ - Liceul Tehnologic Special nr. 3 şi la Liceul Teoretic „Victoria” - doar câte un singur elev a reuşit să obţină media de trecere, potrivit site-ului edu.ro.
Contestațiile depuse ieri vor fi soluționate azi și mâine, iar rezultatele finale ale examenului de Bacaluareat vor fi afișate vineri, 10 iulie. Reamintim că în această sesiune s-au prezentat 159.703 de candidați, dintre care 137.475 din promoţia curentă şi 22.228 din promoţiile anterioare, iar alţi 9.236 au absentat. Din examen au fost eliminaţi 303 elevi, pentru fraudă sau tentativă de fraudă.(Violeta Fotache)
Cele mai distribuite articole similare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu