joi, 9 iulie 2015

Bugetarii cu carte vor fi mai bine plătiți! Guvernul pregătește o nouă grilă de salarizare

Veste bună pentru toţi bugetarii! Executivul schimbă modul de calcul al salariilor. De anul viitor, cel mai mic venit va fi de 1.200 de lei, iar cel mai mare, de 18 ori mai mult, adică 21.600 de lei. Restul bugetarilor primesc o mărire de leafă de vreo 30%.

Publicitate
În noua lege a salarizării, studiile vor face diferenţa. Salariul cel mai mic îl vor primi persoanele fără vreo calificare. În următoarea categorie sunt absolvenţii de liceu sau de şcoli profesionale, fără bacalaureat.
Cei care au diploma de Bac intră în altă clasă. Cei cu studii superioare de lungă durată ar urma să primească salarii şi mai mari.
Medicii şi profesorii sunt în proiect lângă demnitari. Rovana Plumb, ministrul muncii, spune că noua lege va trebui “să elimine suprapunerea salariilor între diferitele clase. (…) Toţi angajaţii din sistemul bugetar vor fi plătiţi la fel, în funcţie de doar cinci clase de salarizare - nu de 111 câte sunt acum - şi de funcţiile angajaţilor”.
Concret, de la 1 ianuarie 2016, salariul minim pe economie va ajunge egal cu plafonul care exista până acum pentru salarizarea persoanelor cu studii superioare, adică 1.200 de lei.

Intră în vigoare la 1 ianuarie 2016

Atunci când a fost introdus acest plafon, raportul faţă de salariul minim era de 1 la 2, iar dacă aceeaşi formulă se va respecta şi de-acum înainte, angajaţii cu studii superioare ar urma să beneficieze de un nivel minim de salarizare de 2.400 de lei.
De asemenea, Rovana Plumb (foto) a precizat că “raportul care va fi definit în noua lege a salarizării va fi de 1 la 18” - adică salariul bugetar cel mai mare va fi de 18 ori salariul minim.
Astfel, preşedintele, şefii Camerelor, premierul şi preşedintele ÎCCJ, angajaţii statului cu cele mai mari salarii, vor ajunge să câştige 21.600 de lei pe lună. Legea ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2016, când este programată o nouă creştere a salariului minim, de data aceasta cu 150 de lei.

Profesor - 2.944 lei, medic - 2.854 lei

Legea salarizării unice va creşte lefurile medicilor şi dascălilor, care câştigă acum cu mult sub funcţionarii statului.
Un profesor ar putea lua, în medie, de la 2.265 de lei brut la peste 2.944 de lei, în vreme ce un medic ar putea încasa cu cel puţin 658 de lei mai mult, de la o medie a veniturilor brute de 2.196 la peste 2.854 de lei. Salariile vor fi mărite în funcţie de calificare, experienţă şi funcţie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu