miercuri, 22 iulie 2015

REPERE: Cu studii la Oslo, Lisabona, Beijing, Berlin și Siena, Iulian Bulai se întoarce acasă

REPERE: Cu studii la Oslo, Lisabona, Beijing, Berlin și Siena, Iulian Bulai se întoarce acasă

REPERE: Cu studii la Oslo, Lisabona, Beijing, Berlin și Siena, Iulian Bulai se întoarce acasă
23 July
00:00 2015
Iulian Bulai a absolvit Academia Naţională de Arte din Oslo, cu specializarea în sculptură şi artă vizuală. El a început, din 2014, cursurile programului de master în diplomaţie culturală, cu specializarea în relaţii internaţionale, în cadrul Institutului de Diplomaţie Culturală din Berlin şi a Universităţii din Siena. După terminarea studiilor şi a perioadei de dezvoltare profesională, doreşte să revină acasă şi să schimbe ceva în ţară. 
După ani de studii la şcoli cu renume din străinătate şi experienţe profesionale la instituţii de top, un val de tineri cu rezultate academice şi profesionale remarcabile doresc să se întoarcă în România, răspunzând invitaţiei Fundaţiei CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenţilor şi Absolvenţilor Români) de a contribui la dezvoltarea societăţii civile din România. Printre aceştia se află şi Iulian Bulai, un tânăr din comuna Tămăşeni.
Iulian Bulai s-a născut pe 2 decembrie 1987, în Tămăşeni. A urmat cursurile Liceului Teologic Romano-Catolic “Francisc de Assisi” din Roman. “Nu cred că aş fi muncit cu aceeaşi ardoare dacă aş fi avut o copilărie opulentă şi dacă aş fi crescut într-o familie cu resurse puternice. Aşadar, ceea ce pentru mulţi ar fi reprezentat un început nu tocmai promiţător, a fost pentru mine cauza unei perioade strălucite de formare umană şi academică. «Sărăcia şi nevoile şi neamul», dar şi dorinţa de cunoaştere au reprezentat premisele entuziasmului meu”, a spus tânărul.
Tânărul a absolvit Academia Naţională de Arte din Oslo, cu specializarea în sculptură şi artă vizuală. Iulian a beneficiat de o bursă Erasmus la Universitatea din Lisabona, apoi şi-a continuat studiile de master în arte vizuale la Academia Naţională de Arte din Oslo şi la China Central Academy of Fine Arts din Beijing. A început, din 2014, cursurile programului de master în diplomaţie culturală, cu specializarea în relaţii internaţionale, în cadrul Institutului de Diplomaţie Culturală din Berlin şi a Universităţii din Siena. Masteratul include şi un stagiu de practică în cadrul Delegaţiei Uniunii Europene în Islanda. În paralel cu studiile de specialitate desfăşurate în diverse ţări, Iulian Bulai a absolvit cu succes cursuri intensive de limbă şi cultură norvegiană, portugheză, italiană şi mandarină, un dialect al limbii chineze.
iulian 2Din anul 2012, Iulian a colaborat cu Fundaţia Umanitară “Pacea” din Roman, la implementarea anumitor proiecte de combatere a abandonului şcolar şi accelerare a incluziunii sociale. Tânărul a efectuat, în perioada 2012 – 2013, stagii de pregătire în cadrul ambasadelor României de la Beijing şi Oslo. Pe lângă numeroase expoziţii în Norvegia, Suedia, China, Germania şi România, în ultimii ani a avut intervenţii media şi a scris pentru publicaţii norvegiene pe teme de coeziune socială, analiză politică şi dezbateri culturale.
După terminarea studiilor şi a perioadei de dezvoltare profesională, Iulian doreşte să revină în ţară şi să contribuie, cu experienţa sa transdisciplinară, la dezvoltarea societăţii civile, răspunzând invitaţiei Fundaţiei CAESAR.
Fundaţia CAESAR este un laborator de idei care are ca scop construirea de politici publice, pe diferite domenii, de către specialişti pregătiţi atât în ţară, cât şi în afara acesteia. Membrii fundaţiei însumează mai bine de 2.000 de specialişti pe diferite domenii de activitate. Pe lângă aceste iniţiative, Fundaţia a desfăşurat campanii de mobilizare civică, cea mai mare fiind campania “Cine votează contează”, desfăşurată anul trecut la alegerile prezidenţiale. Cea mai recentă acţiune a Fundaţiei CAESAR este iniţiativa cetăţenească de strângere a 100.000 de semnături în vederea modificării şi completării Legii nr. 96/2006 – Statutul deputaţilor şi al senatorilor – şi a Legii 115/nr.115/1999 privind responsabilitatea ministerială. “Observând starea jalnică în care se află clasa politică actuală, dar, mai ales, reacţia societăţii civile în general, Fundaţia CAESAR consideră că este nevoie de o mai strânsă colaborare între persoanele cu viziune care s-au format în afara României şi persoanele din ţară dornice să se implice civic în vederea consolidării ţării”, afirmă reprezentanţii fundaţiei.
“În viitorul apropiat, doresc să mă întorc cu familia în ţară, la Roman. Acest pas izvorăşte din dorinţa de implicare civică pe diverse planuri, atât la nivel local, cât şi la nivel naţional, dar este şi un răspuns la valul de indignare faţă de starea actuală a lucrurilor, la care se adaugă o dezamăgire faţă de clasa politică actuală”, a spus Iulian Bulai.
FOTO: Iulian Bulai, alături de fostul președinte al României, Emil Constantinescu

Comentarii

0 comentarii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu