joi, 23 iulie 2015

CAZANCIUC PRIMESTE UN NOU ULTIMATUM – Premierul Victor Ponta l-a admonestat pe ministrul Justitiei pentru nepasarea CSM in cazul eliberarii bestiilor care au violat-o ore in sir pe minora din Vaslui: „Daca CSM-ul nu va lua nicio masura, mai bine va dati dumneavoastra demisia”. Cu capul in pamant, Robert Cazanciuc s-a ascuns in spatele „verificarilor prealabile” demarate acum o luna: „Am sesizat Inspectia Judiciara”. Victor Ponta: „Povesti! Povesti am mai auzit”


Nemultumit de indiferenta Consiliului Superior al Magistraturii in cazul celor 7 brute lasate in libertate de Judecatoria Vaslui dupa ce au violat ore in sir o eleva minora, premierul Victor Ponta l-a somat pe ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc (foto), sa isi exercite atributiile si sa ia masuri in CSM, in caz contrar, sa-si dea demisia. S-a intamplat miercuri, 22 iulie 2015, in sedinta Guvernului.
Vizibil indignat, Ponta a atras atentia ca nenorociri precum cea de la Vaslui se intampla zilnic in Romania, fara ca autoritatile sa reactioneze, si i-a sugerat ministrului Justitiei ca are posibilitatea ca prin gestul sau sa traga un semnal de alarma. Robert Cazanciuc a fost insa incapabil sa ofere o replica demna de un ministru al Justitiei, care sa satisfaca, macar, asteptarile unei opinii publice tot mai oripilate de mizeriile din sistemul judiciar. Cu capul in pamant, Cazanciuc s-a limitat sa spuna ca a fost sesizata Inspectia Judiciara, fiind contracarat imediat de Victor Ponta: „Povesti am mai auzit”:
Victor Ponta: „Cred ca e un lucru foarte grav in care am ajuns, intreaga societate. Ne concentram doar pe ceea ce e interesant politic sau pentru media si nu ne concentram pe viata de zi cu zi a oamenilor. Si vreau sa cred ca dupa acest lucru se va schimba ceva cu adevarat. Si vreau sa va rog, domnule ministru al Justitiei, sa va exercitati toata autoritatea functiei in cadrul CSM, si daca CSM-ul nu va lua nicio masura, mai bine va dati dumneavoastra demisia; cineva trebuie sa traga un semnal, ca nu se poate ceea ce se intampla zi de zi in Romania. Si poate in felul asta o sa le atrageti atentia celor din CSM ca in afara sa ne spuna noua cand n-avem voie sa comentam, uite acum am voie sa comentez si vreau sa spun ca ceea ce s-a-ntamplat la Vaslui se intampla de multe ori in tara, si daca n-apare la televizor, nu se-ntampla nimic”.
Robert Cazanciu: „Am sesizat Inspectia Judiciara si, in scurt timp, o sa avem o... evaluare”.
Victor Ponta: „Povesti! Povesti am mai auzit. Poate de data asta (n.r. - IJ a CSM) ii apara si pe oameni, nu-i apara pe cei dintre ei care gresesc”.
Ministrul Cazanciuc a recomandat prudenta pana la finalizarea dosarului de viol in prima instanta
Cu o zi inainte, marti 21 iulie 2015, ministrul Justitiei Robert Cazanciuc declarase la Ploiesti ca nu putem vorbi inca despre „eventuale greseli si forme de vinovatie” in cazul violului in grup de la Vaslui, intrucat pe rolul Inspectiei Judiciare se afla o ancheta in curs. De asemenea, Robert Cazanciuc a spus ca se abtine de la declaratii pana la finalizarea in prima instanta a dosarului:
"Cred ca este decent si prudent sa asteptam mai intai finalizarea rezultatelor Inspectiei Judiciare si ulterior sa vorbim de eventuale greseli sau alte forme de vinovatie. Evident ca opinia publica este revoltata de un caz in sine, dar cred ca, pana la finalizarea intr-o prima instanta, e destul de dificil să ne putem pronunta, nestiind exact toate detaliile unui dosar.
De aceea, cred ca, pentru a avea o informatie corecta, trebuie sa asteptam aceasta verificare a Inspectiei. (...) Oricum, intr-un termen rezonabil, Inspectia o sa va poata spune exact cand, din datele pe care le are, va putea finaliza o asemenea procedura. (...)
Ce s-a intamplat pe traseu, cum spuneti, o sa vedem la momentul finalizarii demersului inceput la nivelul Inspectiei Judiciare. Pe de alta parte, nu trebuie sa uitam ca justitia se face in sala de judecata si doar atat".
Imediat, Inspectia Judiciara a iesit cu un comunicat de presa in care a anuntat ca verficarile, demarate acum o luna (la 23 iunie 2015), sunt in curs si ca, potrivit legii, termenul de solutionare a cercetarilor prealabile este de 45 de zile, cu posibilitatea prelungirii cu inca 45 de zile: "Potrivit art. 45 alin. (3) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, termenul de efectuare a verificarilor prealabile este de 45 de zile cu posibilitatea prelungirii, motivat, de catre inspectorul sef cu inca 45 de zile".
Ministrul Robert Cazanciuc, somat de Victor Ponta de doua ori in mai putin de 3 luni
Nu este pentru prima data in acest an cand prim-ministrul Victor Ponta ii da ultimatum ministrului Justitiei, somandu-l sa rezolve probleme de larg interes social, iar in caz contrar, sa plece de la conducerea Ministerului Justitiei. Asa cum ne amintim, premierul i-a amenintat cu destituirea pe Robert Cazanciuc si pe subordonatii acestuia in contextul scandalului iscat de adoptarea Codului Silvic, dupa ce presa a dezvaluit practicile concernului Schweighofer Holzindustrie – principalul beneficiar al taierilor ilegale de paduri. Astfel, in sedinta din 13 mai 2015 a Guvernului, Ponta le-a transmis sefilor de la Justitie sa isi caute de lucru daca nu reusesc sa identifice de indata o solutie legislativa temporara prin care sa fie oprite exporturile de lemn neprelucrat pana la adoptarea Codului Silvic:
Din pacate, inteleg ca Justitia inca nu ati gasit solutia, la dumneavoastra s-a blocat. Eu vreau sa va rog ca pana saptamana viitoare sa gasiti o solutie. Sau sa va gasiti toti de la Justitie altceva de lucru. Pentru ca, inteleg, trebuie sa respectam toate obligatiile noastre, dar cred ca toate obligatiile pe care le avem pe plan european nu sunt impotriva intereselor Romaniei. Si dumneavoastra trebuie sa reprezentati interesele Romaniei!
Accesari:1254

Comentarii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu