duminică, 23 octombrie 2016

Bob Dylan s-a razgandit si a sters de pe site-ul sau oficial o referire la premiul Nobel pentru Literatura

Bob Dylan s-a razgandit si a sters de pe site-ul sau oficial o referire la premiul Nobel pentru Literatura

de Alina Ciobanu     HotNews.ro
Vineri, 21 octombrie 2016, 14:49 Life | Muzică

Bob Dylan
Foto: Captura Youtube.com
Bob Dylan, care nu a vorbit deocamdata in public despre premiul Nobel pentru literatura pe care l-a castigat saptamana trecuta, a sters de pe site-ul sau oficial o referire la aceasta distinctie prestigioasa, informeaza publicatia The Guardian citata de News.ro.
"Bob Dylan a avut nevoie de aproape o saptamana pentru a recunoaste ca a castigat premiul Nobel pentru literatura si a facut acest lucru in stilul sau obisnuit, aproape nepasator: prin intermediul unei actualizari pentru un articol de pe site-ul sau oficial, care promoveaza un nou volum cu versurile sale. Dar, din cate se pare, chiar si acea mentiune minuscula a fost prea mult pentru legendarul muzician", afirma jurnalistii de la The Guardian.

Mentiunea "laureat al premiului Nobel pentru literatura", care a aparut in articolul de promovare a volumului de versuri "The Lyrics: 1961-2012", a fost stearsa de cantaretul american. "Bob Dylan, laureat Nobel, a devenit inca o data Bob Dylan si atat", noteaza cotidianul britanic.

Acea mentiune singulara a reprezentat unica recunoastere publica de catre Bob Dylan a faptului ca a castigat acest trofeu literar prestigios, anuntat saptamana trecuta, la Stockholm.

  • Comitetul Nobel a încercat, fara success, sa-l contacteze pe Bob  Dylan

Sara Danius, secretarul permanent al Academiei Suedeze, institutia care decerneaza premiul Nobel pentru literatura, a dezvaluit in urma cu cateva zile ca a incercat sa intre in contact cu Bob Dylan prin intermediul unor colaboratori apropiati ai artistului, dar acesta a preferat deocamdata sa nu ii raspunda la e-mailuri.

Bob Dylan, desi este in mod cert constient si mandru de mostenirea sa muzicala - in ani recentii au existat o serie de lansari ale unor materiale de arhiva, sub umbrela titlului "The Bootleg Series", prin care si-a coplesit fanii cu piese nelansate si le-a vorbit deschis despre metodele sale de lucru extrem de meticuloase - s-a indepartat intotdeauna de incercarile presei de a-l transforma in ceva ce el nu isi doreste sa fie.

  • "Stiti, ma gandesc la mine insumi mai mult ca la un om care canta si danseaza" - Bob Dylan, 1965

In 1965, cand se afla pe culmile gloriei si devenise dintr-un simplu cantaret un veritabil purtator de cuvant al unei intregi generatii, Bob Dylan a fost intrebat la o conferinta de presa din San Francisco daca se considera in principal un cantaret sau un poet."Stiti, ma gandesc la mine insumi mai mult ca la un om care canta si danseaza", a spus artistul american.

In iulie 1966, in urma unui accident de motocicleta, Bob Dylan a disparut pentru o vreme din atentia publicului. Desi se spunea ca avea cateva vertebre fracturate, artistul nu a fost niciodata tratat intr-un spital si a facut o pseudo-dezvaluire, ulterior, in autobiografia sa, "Chronicles: : Am suferit un accident de motocicleta si am fost ranit, dar mi-am revenit. Adevarul este ca voiam sa ies din acea <<cursa pentru sobolani>>". Aceasta este o expresie in limba engleza care desemneaza o cursa fara sfarsit, autodistructiva si inutila. Expresia se bazeaza pe imaginea unui soarece de laborator care incearca, in van, sa evadeze, alergand printr-un labirint sau intr-o roata cilindrica.

  • Site-ul lui oficial a inclus o referire la premiul Nobel si apoi a sters mentionarea

Deocamdata, nu se stie daca cel mai recent element din saga Dylan-Nobel reprezinta rezultatul unei erori administrative sau o alegere deliberata. Site-urile celebritatilor sunt de obicei administrate cu un aport minimal al proprietarilor lor si este perfect plauzibil ca Bob Dylan sa nu fi stiut niciodata faptul ca site-ul lui oficial a inclus o referire la premiul Nobel si apoi a sters acea mentionare. In schimb, este mult mai putin probabil ca Jeff Rosen, managerul artistului, sa nu fi fost la curent cu acest detaliu, afirma The Guardian.

  • Unii spun ca Bob Dylan ar fi trebuit sa refuze prestigioasa distinctie

Unii dintre fanii artistului au sugerat ca Bob Dylan ar fi trebuit sa refuze titulatura de "laureat Nobel" - desi Comitetul Nobel nu accepta refuzuri si continua sa publice pe site-ul oficial numele castigatorilor, indiferent daca acestia doresc sau nu doresc acest premiu.

"Singura mea opozitie are legatura cu faptul ca ar fi o asociere ieftina pentru Dylan, care ar putea fi asociat cu un premiu infiintat cu ajutorul unei averi ce a fost facuta din explozibili si armament"
, a declarat Will Self, un scriitor britanic in mare voga.

Bob Dylan, continuand sa refuze sa fie catalogat, s-a asociat adeseori cu cu lucruri care sunt surprinzatoare. In trecut, artistul american a aparut in reclame pentru producatorul de lenjerie intima  Victoria's Secret, constructorii de automibile Cadillac si Chrysler si compania de bauturi racoritoare Pepsi.

  • Va participa Bob Dylan la ceremonia de inmanare a premiilor Nobel?

In fiecare an, pe 10 decembrie, laureatii premiilor Nobel sunt invitati la o ceremonie in cadrul careia trofeele le sunt inmanate de regele Carl XVI Gustaf al Suediei. Laureatii trebuie sa sustina discursuri de acceptare a premiilor in cadrul unui banchet.

Bob Dylan, in varsta de 75 de ani, ale carui versuri si cantece au influentat generatii de fani, este primul cantautor din lume care a castigat premiul Nobel pentru literatura. Printre favoritii din acest an se numarau nume mari ale literaturii universale, precum britanicul de origine indiana Salman Rushdie, japonezul Haruki Murakami, poetul sirian Adonis si scriitorul kenyan Ngugi wa Thiong'o.

Decizia Academiei Suedeze a generat si cateva controverse, in special in randul scriitorilor, iar unii dintre acestia au considerat ca meritele literare ale muzicianului american nu sunt la fel de importante cu cele ale unora dintre colegii lor de breasla.

Bob Dylan a sustinut turnee aproape fara pauza incepand din 1988, iar sectiunea actuala din turneul lui mondial se va incheia pe 23 noiembrie. Insa prezenta lui la ceremonia de inmanare a premiilor Nobel de pe 10 decembrie ramane deocamdata incerta.

  • Premiul Nobel pentru literatura pe 2016 a fost acordat cantaretului american Bob Dylan pentru "crearea unor noi expresii poetice in marea traditie a cantecului american"

Bob Dylan are statutul unei legende. Influenta lui asupra muzicii contemporane este profunda, iar el este obiectul unui flux constant de "literatura secundara", reprezentand sursa de inspiratie principala pentru numerosi scriitori.

Prin versurile sale, publicate in volume sau transpuse pe muzica, Bob Dylan a marcat cultura americana in a doua jumatate a secolului al XX-lea.

Majoritatea compozitiilor sale au devenit embleme ale miscarilor anti-razboi si pentru drepturile civile la scara mondiala.

In cariera sa de peste 55 de ani a primit 43 de nominalizari la premiile Grammy, a castigat 12 astfel de trofee, a primit un Oscar, in 2000, pentru cel mai bun cantec, ""Things Have Changed" din "Wonder Boys", melodie care i-a adus si un Glob de Aur.

Bob Dylan a fost inclus in Rock and Roll Hall of Fame in 1982, iar cinci cantece ale sale au fost listate intre 500 piese care au configurat rock & roll-ul, clasament realizat de The Rock and Roll Hall of Fame and Museum in 2007.

Scrierile sale au devenit volume de poezie si memorii, iar lucrarile sale - pictura si scultura - sunt prezentate in mai multe albume de arta.

In Romania, volumele sale au fost publicate sub titluri precum "Suflare in vant - 100 de poeme traduse de Mircea Cartarescu", "Tarantula" si "Cronica vietii mele".


Citeste mai multe despre   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu