sâmbătă, 29 octombrie 2016

Bob Dylan rupe tacerea dupa ce a castigat Nobelul: M-a lasat fara cuvinte

La doua saptamani de cand a fost desemnat drept castigatorul Premiului Nobel pentru Literatura, cantaretul Bob Dylan rupe tacerea.
Dupa ce a fost criticat ca fiind arogant, pentru ca nu a reactionat in niciun fel la decernarea celebrei distinctii si nici nu a putut fi contactat de membrii academiei suedeze, Bob Dylan spune ca a ramas fara cuvinte si ca va participa la ceremonia de premiere "daca este posibil", informeaza The Guardian.

Pana la urma, Sara Danius, secretarul permanent al academiei suedeze, a reusit sa il prinda pe cantaret la telefon. Bob Dylan i-a spus ca "vestea despre premiul Nobel m-a lasat fara cuvinte" si apreciaza onoarea foarte mult.

Fundatia Nobel, care a dat publicitatii vineri detaliile conversatiei Sarei Danius cu Bob Dylan, a precizat ca inca nu s-a stabilit daca artistul va participa la saptamana Nobel din Stockholm, eveniment planificat pentru luna decembrie, cand se decerneaza efectiv mult ravnitele premii.

Purtatorul de cuvant al lui Dylan nu a oferit nicio informatie in plus.

In schimb, intr-un interviu acordat The Telegraph, cantaretul a spus ca "absolut" va participa la ceremonia de premiere, "daca este posibil".

Dylan a mai declarat ziarului britanic: "Este greu de crezut... uimitor, incredibil. Oricine viseaza la ceva de genul asta, nu?"

Atunci cand a anuntat ca Bob Dylan a castigat Nobelul, Sara Danius i-a comparat opera cantaretului cu cea a scriitoriilor din Grecia Antica, Homer si Sappho. Intrebat despre aceasta comparatie, Dylan a raspus: "Presupun, intr-un fel, unele din cantece - "Blind Willie", "The Ballad of Hollis Brown", "Joey", "A Hard Rain", "Hurricane" si altele - au categoric valoare homerica".

Totusi, artistul nu a vrut sa vorbeasca despre semnificatia acestor cantece. "Ii voi lasa pe altii sa decida asta. Cei din Academie ar trebui sa stie. Eu nu sunt cu adevarat calificat. Nu am nicio parere".

Pe 13 octombrie, Comitetul Nobel a anuntat ca premiul pentru Literatura de anul acesta a fost castigat, spre surprinderea tuturor, de celebrul cantaret Bob Dylan. Este pentru prima data cand un muzician primeste aceasta distinctie.

Premiul i-a fost acordat artistului pentru "crearea unor noi expresii poetice in marea traditie a muzicii americane".

De atunci, cantaretul nu a putut fi contactat de reprezentantii academiei suedeze si nici nu a comentat obtinerea premiului.

Un membru important al academiei suedeze l-a criticat pe Dylan, ca urmare a tacerii totale a artistului american. Scriitorul suedez Per Wastberg a descris atitudinea lui Dylan ca fiind "nepoliticoasa si aroganta".

Afla de ce New York Times crede ca Bob Dylan nu merita sa castige Nobelul pentru Literatura.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu