sâmbătă, 22 octombrie 2016

Sunt băuturile energizante periculoase pentru sănătate?





Ce sunt băuturile energizante? Sunt un concentrat de substanţe stimulatoare care oferă rapid energie celor ce le consumă. Ce conţin? Sunt nocive pentru sănătate?
Compoziţie
Evident, compoziţia lor diferă, în funcţie de producător. În esenţă, însă, doza de 250 ml conţine:
  • cafeină (aproximativ 80 mg); în funcţie de individ aceasta poate produce un efect mai mult sau mai puţin excitant. Dacă doza este foarte mare produce efecte secundare cardiovasculare (hipertensiune arterială, tahicardie), diestive (accelerarea tranzitului intestinal), respiratorii (bronho-dilataţii), urinare (efect diuretic), neuro-comportamentale (enervare, anxietate, iritabilitate, tremurături);
  • taurină (între 420 mg şi 1 g). Este vorba de un acid aminat sulfurat care este consumat în mod obişnuit până la 120 mg pe zi în cazul unei alimentaţii sănătoase, variate şi echilibrate. Se află în carne, peşte, produse lactate). Deci, o doză de băutură energizantă conţine echivalentul unui consum specfic a 4-6 zile de taurină. Multe studii au arătat că taurina este neurotoxică şi, deci, responsabilă de tulburări de comportament. Ea dăunează şi proceselor de detoxifiere a organismului.
  • ginseng (cam 80 mg). Efectele ginsengului sunt diferite de la un individ la altul. În doze mari poate produce hipoglicemie, săderea apetitului, tulburări de somn, diaree, erupţii cutanate. De aceea se recomandă utilizarea a maximum 2 g pe zi şi evitarea consumării zilnice pe o perioadă mai mare de 3 luni consecutiv.
  • glucoronolactonă (aproximativ 600 mg). Este vorba de un zahăr natural prezent în organism şi adus prin alimentaţie în cantitate de 1-2 mg pe zi. O doză de băutură energizantă aduce, deci, echivalentul unui consum alimentar de glucoronolactonă pentru 600 de zile. Multe studii ştiinţifice o suspectează ca având efect toxic asupra rinichilor.
  • zahăr (cam 30 g). Băuturile energizante conţin de 3-4 ori mai multe zahăr decât cele destinate efortului, băute de sportivi. Această cantitate reprezintă mai mult de jumătate din aportul de zahăr zilnic recomandat, care este de 50 g. Un exces de zahăr provoacă hiperglicemie care poate da dureri de cap, scăderea vigilenţei.
  • vitamine B. Consumarea unei singure doze poate atinge aporturile nutriţionale recomandate de vitamina B2, B3, B5, pentru o zi. Excesul de vitamine, chiar în doze mici nu aduce niciun beneficiu sănătăţii şi poate cauza tulburări de comportament sau de memorie.
  • acid nicotinic (cam 20 g) este în mod normal produs de ficat. Două doze de băutură enerizantă ne fac să ingerăm 40 mg de acid nicotinic, adică aproape valoarea recomandată zilnic aflată la limita maximă.

Diferenţa dintre băuturi energetice şi energizante

Băuturile energetice au apă, vitamine şi minerale. Ele sunt recomandate sportivilor care fac eforturi mari de durată (marton, curse de durată). Sunt consumate de-a lungul efortului pentru a optimiza performanţele lor.
Băuturile energizante nu sunt adaptate efortului sportiv. Sunt foarte bogate în zahăr, sărace în minerale şi reprezintă o sursă de hidratare. În plus nu ameliorază performanţele fizice sau mentale.

Bine de ştiut

  • o doză de băutură energizantă echivalează cu 5 cafele;
  • nu e recomandată combinarea unei băuturi energizante cu alcool;
  • singura băutură indispensabilă corpului nostru este apa.
Citeşte şi: De ce să nu combini băuturile energizante cu alcool! Ce efecte grave pot avea asupra sănătății

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu