marți, 18 octombrie 2016

Deputaţii au adoptat legea care interzice fabricarea şi comercializarea ţigărilor cu arome

18 Oct 2016 - 15:38
Deputaţii au adoptat legea care interzice fabricarea şi comercializarea ţigărilor cu arome
Proiectul de lege privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe a fost adoptat marţi de plenul Camerei Deputaţilor.

"În momentul în care va intra în vigoare legea, adică la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, trebuie să dispară de pe piaţă produsele din tutun aromate, mai specific, ţigările care au capsule aromate în filtru. De asemenea, începând cu data intrării în vigoare a legii, producătorii trebuie să fabrice pachetele de ţigări conform noilor reguli, iar ţigările mentolate, care sunt preferate în special de femei, vor mai putea fi comercializate până în 2019. Legea prevede şi schimbarea aspectului pachetului de ţigări. Acesta va avea o imagine grafică pe 65% din suprafaţa pachetului, aceste imagini vor fi pe ambele feţe, ca să nu mai fie posibil să ascunzi imaginea în raftul de prezentare a produselor din tutun. De asemenea, aceste imagini trebuie schimbate la fiecare 1 ianuarie de acum încolo, în aşa fel încât oamenii să nu se mai obişnuiască cu imaginile şi să fie surprinşi de alte imagini", a declarat Magdalena Ciobanu, expert pentru controlul tutunului în Ministerul Sănătăţii, după dezbaterea proiectului la Comisiile juridice şi pentru sănătate de la Camera Deputaţilor, în urmă cu două săptămâni.

Ea a adăugat că pachetele de ţigări inscripţionate conform actualelor reguli pot fi comercializate până la 20 mai 2017, în schimb produsele care conţin capsule cu arome trebuie să dispară de pe piaţă în momentul în care intră legea în vigoare, acestea din urmă ţintind copiii şi tinerii. Producătorii de tutun vor începe să producă noile pachete de la data intrării în vigoare a legii, a spus Magdalena Ciobanu.

Comisiile juridică şi cea pentru sănătate de la Camera Deputaţilor au respins amendamentele la proiectul de lege privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe care prevedeau interzicerea fumatului în autoturismul proprietate personală dacă în el se află femei gravide sau copii.

Cele două comisii ale Camerei Deputaţilor au respins, de asemenea, forma în care proiectul a fost adoptat de Senat şi au păstrat forma elaborată de Guvern.

Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect. AGERPRES

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu