joi, 20 octombrie 2016

Tudor Gheorghe: „Nu voi face play back.Voi scrie!” Spectacolul aniversar „Toamna Simfonic” este sold out!

20 Oct 2016 - 15:13
Pe 25 octombrie, la Palatul Parlamentului, ora 12:00, rapsodul Tudor Gheorghe îşi va lansa prima sa carte, "Vă dau un an din viaţa mea". Cartea, apărută la Editura "Scrisul românesc", este un roman memorialistic.

"Vă dau un an din viaţa mea este un jurnal extraordinar care vorbeşte de viaţa lui Tudor Gheorhe, de familia lui Tudor Gheorghe, de lumea teatrului, lumea culturii, lumea artei, vorbeşte de politica din România, vorbeşte, mai ales, de actori, de foarte mulţi actori... Este scrisă cu sentimente", declară criticul literar Florea Firan, directorul Editurii "Scrisul Românesc".

Despre debutul său ca scriitor, maestrul Tudor Gheorghe declară: "M-a inspirat un turneu pe care l-am făcut cu Lecţia, cu care am bătut toate oraşele mici. La Babadag nu mai cântase nimeni de 20 de ani! M-au emoţionat lucrurile astea, aşa că le-am trecut într-un jurnal, care se intitulează Vă dau un an din viaţa mea... Regret că nu am putut merge şi în alte locuri, dar în multe din locurile unde aş fi vrut să ajung nu mai erau case de cultură... Cultura la ora actuală în orăşelele astea mici înseamnă ziua oraşului, festivalul berii, usturoiului... Avem toate festivalurile posibile, de la murături, la gogoşi, tot ce îţi trece prin cap. Primăriile pun o scenă în mijlocul oraşului, vin fetele siliconate, fac play-back-uri, pleacă şi ne notează activitate culturală".

Romanul memorialistic se poate achiziţiona doar la spectacolele susţinute de trubadur. Miercuri, 26 octombrie, de la ora 19:00, Tudor Gheorghe va aduce "Toamna Simfonic" la Sala Palatului. Spectacolul aniversar este sold out!

Olteanul universal” mărturiseşte că, în momentul în care nu va mai putea cânta, va avea ce să facă: va scrie! Următoarea carte va fi un volum de versuri, care va arăta latura furioasă şi nemulţumită a personalităţii sale: „Am fost întrebat ce o să fac când nu o să mai cânt. Domnii mei, am ce să fac. Această primă carte arată că am ce face, după ce nu o să mai cânt... Când nu voi mai avea vigoare, când forţa glasului meu nu va mai pătrunde cu acurateţe şi cu duritate în sufletele dumneavoastră, atunci mă voi retrage. Nu o să stau să fac play-back-uri după discurile imprimate în tinereţe şi să fiu penibil. Voi avea luciditatea şi demnitatea să fac pasul înapoi, să mă retrag şi să scriu”.

Când Tudor Gheorghe a fost îndrăgostit, a scris versuri de dragoste, însă nu putea să cânte versurile sale atâta vreme cât avea scrierile lui Tudor Arghezi, ale lui Lucian Blaga, scrieriile marilor poeţi români. "Gestul meu de a cânta poezia română este atât de frumos, că am avut tăria să mă reneg pe mine ca poet şi să las marea poezie să vorbească prin glasul meu", spune rapsodul.
 

Academicianul D.R. Popesescu semnează prefaţa volumului, din care vă prezentăm următorul pasaj: "Tudor Gheorghe are o memorie de elefant! Nu ţine minte doar tainele folclorului nostru, nu, el ştie pe de rost aproape întreaga mare poezie românească!... Paradisul scriptic! Laudă aduce el, în cântece, efortului ţăranilor, de pe tot cuprinsul României, de a-şi găsi rostul, chiar dacă mai au îndoieli că-l vor dibui măcar... Acesta este Tudor Gheorghe, mereu cântând, mereu departe de amprentele morţii, mereu trecând din biserica albastră a iernii în biserica verde a primăverii, întinerind mereu!... Acum, în <>, descopăr un scriitor talentat, Tudor Gheorghe, care povesteşte, în mai multe cuvinte, câte ceva despre drumurile parcurse prin ţară şi prin lume...”




 
Citeşte mai multe despre:   Tudor Gheorghe,   toamna simfonic,   va dau un an din viata mea



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu