duminică, 30 octombrie 2016

Centrul medical ALAS: despre psoriazis, în „Ziua Mondială a Psoriazisului”

Centrul medical ALAS: despre psoriazis, în „Ziua Mondială a Psoriazisului”

poza stire psoriazis 2Psoriazisul este acea boală în care pielea se înroșește și se ingroașă pe porțiuni mai mult sau mai puțin întinse. Cauza nu este cunoscută, dar ceea ce se știe este că există o predispoziție genetică pentru dezvoltarea psoriazisului. Vasele de sânge din zona afectată sunt dilatate, unele celule implicate în apărarea organismului se adună în număr crescut, producând inflamație și viteza cu care celulele care compun epidermul (stratul superficial al pielii) se descuamează este foarte mare. În formele severe de psoriazis pot fi afectate unghiile și articulațiile, determinând uneori apariia invalidității. Altă formă severă este eritrodermia psoriatică, în care cea mai mare porțiune din piele este cuprinsă de leziuni. Această manifestare este una amenințătoare de viață. Dar trebuie știut că eritrodermia psoriatică nu este singura complicație potențial fatală, s-a observat că psoriazisul este asociat statistic cu o incidență mai mare a unor boli cardiovasculare și metabolice care pot pune în pericol viața. Se asociază, mai ales în formele grave cu hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, boala cardiacă ischemică, boala cerebrovasculară. Deci tragem concluzia că psoriazisul poate fi o boală a întregului organism.
Ca și factori declanșatori sau favorizanți putem enumera stresul fizic sau psihic, fumatul și anumite medicamente.
Diagnosticul este de obicei foarte ușor de pus, exclusiv pe baza examinării clinice cu ochiul liber de catre un medic dermatolog. În unele cazuri însă poate fi nevoie de biopsierea unei leziuni pentru a fi examinată de un anatomopatolog.
Trebuie știut că, deși nu s-a găsit încă soluția pentru vindecarea completă a bolii, există tratamente eficiente atât pentru formele ușoare cât și pentru cele severe, pentru a ține sub control evoluția leziunilor. Formele ușoare beneficiază de tratamente locale cu decapante, emoliente, cortizonice locale, substanțe asemănătoare cu vitamina A (creme, unguente, geluri). Dacă aceste tratamente ajung să nu mai aibă efect sau dacă avem de a face cu o formă severă de la început, se poate apela la tratamentul sistemic oral sau injectabil. Tratamentul eficient al formelor mai extinse, mai severe, scade riscul cardiovascular. Atât tratamentul local cât și cel sistemic trebuie să se desfășoare sub atenta observație a unui medic dermatolog, întrucât atât tratamentul local cât și cel sistemic au contraindicații și posibile reacții adverse. poza stire psoriazis 1
Pe lângă tratamentul medicamentos, pacientul este bine să ia unele măsuri care să îi amelioreze starea de sănătate (a pielii în special și a întregului organism în general). Alimentația este foarte importantă când vorbim despre schimbarea stilului de viață. Se discută acum despre faptul că o pondere mare a alimentelor bogate în antioxidanți și oligoelemente poate duce la ameliorarea leziunilor. De asemenea acest tip de alimentație contribuie la scăderea riscului cardiovascular. O altă componentă a schimbării stilului de viață este o activitate fizică susținută, care contribuie și ea la ameliorarea metabolismului și a sănătății cardiovasculare.
Poate că mulți dintre noi am auzit despre această boală de piele. Unii dintre noi poate că avem rude sau prieteni care suferă de psoriazis, dar ceea ce este cert este faptul că nu poți înțelege cu adevărat semnificația acestei boli dacă nu o ai. Teoretic este simplu, urmezi tratamentul recomandat de medic, dar când vine vorba de a aplica recomandările, apar diferite dificultăți. De exemplu, dacă singurul tratament pe care trebuie să îl urmezi este aplicarea unei creme sau a unui unguent, vei remarca faptul că aceste preparate pot să impregneze hainele sau că pielea lucește într-un mod care atrage atenția celorlalți. Și chiar dacă știi că cei care te inconjoară sunt oameni înțelegători și știu că nu ai o boală transmisibilă (pentru ca psoriazisul nu este contagios!), există totuși o anumită reținere în a te prezenta așa în public. Dacă vine vorba de a urma un tratament sistemic, medicul te informează că el are posibile reacții adverse și că trebuie să faci analize periodic. Multe persoane consideră că toate acestea le complică mult viața și sunt persoane care nu urmează indicațiile medicului. De aici și necesitatea consilierii psihologice a pacienților cu psoriazis.
Psoriazisul, deși o boală complexă prin prisma implicațiilor asupra sănătății generale și a celei psihice, prin colaborarea strânsă dintre medic și pacient, cu ajutorul noilor tratamente disponibile, poate fi tratat și pacientul poate avea o viață normală sau aproape normală.
Va asteptam zilnic in cadrul Centrului medical ALAS pentru a beneficia de consultatii de specialitate!
Autor: medic Stoian Cătălina – manager Centrul medical ALAS

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu