vineri, 21 octombrie 2016

Hormonii - pazesc sanatatea, mentin echilibrul, incing dragostea

21 Oct 2016 - 09:24
Hormonii - pazesc sanatatea, mentin echilibrul, incing dragostea


Ei ne fac veseli sau tristi. Hotarasc daca ne ingrasam sau slabim. Daca avem chef sau nu sa facem dragoste. Pentru a fi OK, cei peste 200 de hormoni din corpul nostru trebuie tinuti in echilibru.
Hormonii, acei mici mesageri chimici secretati de glandele endocrine, raspanditi in organism prin intermediul vaselor de sange, sunt responsabili de starea noastra fizica, dar si psihica.
Ei ne fac veseli sau tristi. Hotarasc daca ne ingrasam sau slabim. Daca avem chef sau nu sa facem dragoste. Pentru a fi OK, cei peste 200 de hormoni din corpul nostru trebuie tinuti in echilibru.

Hormonii, acei mici mesageri chimici secretati de glandele endocrine, raspanditi in organism prin intermediul vaselor de sange, sunt responsabili de starea noastra fizica, dar si psihica. Atunci cand sunt in armonie, totul merge ca pe roate si nici nu ne dam seama de existenta lor. Insa cand o iau razna, hormonii provoaca un haos fizic si emotional: suntem stresati, obositi, avem insomnii, ne ingrasam sau slabim, suferim de acnee sau celulita, ne cade parul sau, dimpotriva, se inmultesc firele de par nedorite. La femei se blocheaza ciclul menstrual, iar la barbati apar tulburarile de dinamica sexuala.

De la momentul conceptiei si pana la primele zile de viata, de la copilarie si pana la pubertate, de la viata fertila si pana la menopauza sau andropauza, sistemul endocrin intervine in fiecare etapa importanta a vietii noastre, explica dr. Corina Neamtu, medic primar endocrinolog la Institutul de Endocrinologie "C.I. Parhon". Hormonii influenteaza nu numai sanatatea, ci si forma corpului, activitatea fizica, starile sufletesti sau chiar modul de gandire.

Femei


Corpul femeii, cu talia ingusta si bazinul larg, cu sanii plini si pielea catifelata, este determinat in mare masura de hormonii estrogeni, predominanti la sexul feminin. Supranumit si hormonul frumusetii, estrogenul confera comportamentul senzual al femeii, in timp ce progesteronul, un alt hormon feminin, actioneaza in sens contrar, fiind moderatorul dorintelor si cel care ocroteste organismul de unele boli genitale. Dar organismul femeii secreta si testosteron, cunoscut drept hormonul masculinitatii, intr-adevar in cantitati mult mai mici decat la barbat. Acesti hormoni secretati in cantitati echilibrate asigura un aspect feminin armonios, o stare fizica si psihica la cote normale.

Bombardamentul stresului cotidian si alti factori de risc la care sunt supuse numeroase femei in zilele noastre duc la dezechilibre in secretia acestor hormoni. Deficitul prematur de estrogen, determinat de menopauza precoce, conduce la instalarea inainte de vreme a osteoporozei, incetarea ciclului menstrual si predispune la cresterea ponderala. Un alt dezechilibru este produs de secretia excesiva de testosteron. In acest caz, femeile se confrunta cu hirsutism (fire de par inestetice pe fata si pe corp), acnee, ten seboreic, masculinizarea corpului, cresterea apetitului si chiar a inclinatiei spre agresivitate.

Unele femei sunt mai predispuse decat altele la dezechilibre hormonale. Sunt cele care apeleaza la tratamente hormonale fara supravegherea medicului, cum ar fi anticonceptionalele, pastilele pentru slabit, antiinflamatoarele din clasa cortizolului, anabolizantele, hormonii de sinteza pentru infrumusetare. De asemenea, sunt in pericol femeile sedentare, cele care fumeaza, consuma alcool sau cafea. Si femeile suprasolicitate, care indeplinesc rolul de cap al familiei, cele care trebuie sa faca fata unui stres psihic continuu la serviciu sau cele care au trecut prin diverse drame personale sunt predispuse la supraproductie de hormoni masculini. Actionand asupra tuturor acestor factori se realizeaza mult doritul echilibru hormonal.

Barbati


Bagajul hormonal al barbatilor difera de cel al femeilor prin concentratiile hormonale. Astfel, barbatii secreta predominant testosteron si in cantitati mai mici estrogen. Cand testosteronul este produs in cantitati normale, acesta le confera barbatilor masa musculara, silueta specific masculina, cu umeri largi si talia ingusta, vocea ingrosata, forta fizica, aparitia firelor de par la nivelul fetei. Desi este secretat in cantitati mult mai mici decat la femei, estrogenul joaca un rol fiziologic important si la barbati, participand la procesele de crestere si dezvoltare, intregind si indulcind trasaturile de caracter masculine.

Potrivit dr. Gabriel Lemnete, medic primar obstetrica-ginecologie la Spitalul Clinic "Gh. Polizu", deficienta de testosteron determina la barbati predispozitia spre obezitate, tulburarile de dinamica sexuala, ginecomastia (cresterea in volum a sanilor), inclinatia spre sedentarism, tendinta spre depresie. O data cu aparitia andropauzei, cand cantitatea acestui hormon scade fiziologic, se deschide drumul bolilor cardiace, afectiunilor de memorie.

Printre cauzele aparitiei dezechilibrelor hormonale la barbati se numara alimentatia nesanatoasa, stilul de viata sedentar, stresul zilnic. Tot din categoria factorilor de risc fac parte consumul de alcool si de droguri, tabagismul.

Atat la femei, cat si la barbati, echilibrul intre hormonii masculini si feminini este supravegheat si reglat in permanenta de doua glande aflate in directa legatura cu creierul: hipofiza si hipotalamusul. Din acest motiv, echilibrul hormonal este influentat nu numai de factorii fizici, stilul de viata si alimentatia, ci si de starile afective si de relatiile cu cei din jur.

Relaxare, masaj, odihna


Echilibrul hormonal se modifica de la o etapa la alta a vietii. Copiii au un echilibru hormonal care se schimba la pubertate, adultii in timpul vietii fertile au alt echilibru hormonal ce se schimba la menopauza sau andropauza, dupa care iarasi se restabileste un echilibru. Cateva gesturi simple ne ajuta sa facem fata acestor perioade de tranzitie si sa ne regasim armonia. Stresul, dusmanul de zi cu zi, determina organismul sa secrete hormonul numit cortizol. Pentru a face fata hormonilor cauzati de stres este important sa invatam sa ne relaxam. Daca ne-am programa zilnic cel putin 15 minute de relaxare, in care citim, telefonam unei prietene, ne jucam cu copiii, am reusi sa reechilibram cortizolul. Seara este mai potrivita vizionarii unei comedii decat urmaririi unui talk-show. Studiile au dovedit ca nivelul de cortizol scade cu 30% in timpul vizionarii unui film amuzant. In plus, rasul stimuleaza secretia de endorfine, acei neurohormoni care ne dau starea de bine. Pe de alta parte, cateva minute de masaj ajuta la cresterea substantelor chimice secretate de creier – serotonina si dopamina – care controleaza starile psihice. De mare ajutor este somnul odihnitor, deoarece oboseala cronica are un efect pronuntat asupra dereglarii hormonale.

"In sectiile de endocrinologie, cele mai frecvente consultatii se acorda in cazurile de obezitate si de disfunctii ale glandei tiroide. Pacientii se prezinta fie din cauza maririi in volum a tiroidei, aparitiei unui nodul la nivelul acesteia, fie din cauza senzatiei de sufocare. Dar aceasta ultima situatie este rareori consecinta afectarii tiroidei. Alte afectiuni endocrine deseori diagnosticate sunt cele de la nivelul glandei hipofize. Hipofiza fiind centrul de coordonare a glandelor periferice, de cele mai multe ori afectiunile hipofizare sunt descoperite cu ocazia unui consult pentru tulburari ale ciclului menstrual sau tulburari erectile" - dr. Corina Neamtu, medic primar endocrinolog

"In perioadele fiziologice – pubertate, menopauza, andropauza –, in organismul uman se declanseaza adevarate furtuni hormonale. In urma acestora, ori se retrag apele si se reintra in normal, ori totul se da peste cap pentru o perioada indelungata. Daca in aceste situatii echilibrul hormonal nu se restabileste, este necesara prezentarea la medic, pentru ca prin tratamente specifice se poate recrea interdependenta hormonala. In cazul menopauzei cu complicatii serioase, care afecteaza calitatea vietii pacientelor, exista in prezent tratamente moderne care si-au dovedit eficienta" - dr. Gabriel Lemnete, medic primar ginecolog

VARIATII. Concentratiile de hormoni nu sunt intotdeauna aceleasi. Sunt hormoni care variaza zilnic, lunar sau anual. Spre exemplu, hormonii stresului, cortizolul si adrenalina, secretati de glandele suprarenale ating niveluri ridicate cand suntem foarte tensionati. Dar in mod normal, cortizolul este secretat in concentratii mai mari dimineata, cand suntem activi, apoi scade spre pranz, pentru ca dupa-amiaza sa creasca iarasi putin, iar apoi sa se reduca la minimum noaptea. In schimb, melatonina, hormonul care regleaza ritmul veghe-somn, este secretata in principal noaptea, asigurand un somn odihnitor, ce ajuta la refacerea organismului. Totodata, hormonii sexuali feminini variaza pe parcursul unei luni in functie de ciclul menstrual. La randul lor, hormonii tiroidieni variaza pe parcursul anului, fiind produsi in cantitate mai redusa vara si mai crescuta iarna.

STIL DE VIATA.Dieta sanatoasa este esentiala pentru buna functionare a sistemului endocrin. Cerealele, fructele si legumele proaspete, lactatele, pestele, carnea slaba nu trebuie sa lipseasca din alimentatia persoanelor care vor sa se fereasca de obezitate, dusmanul care da peste cap sistemul endocrin. Alaturi de alimentatia echilibrata, din stilul de viata nu trebuie sa lipseasca activitatea fizica, datorita careia se elibereaza in organism hormoni benefici – endorfina, dopamina si serotonina. Ei ne fac sa fim fericiti, tinand la distanta anxietatea, stresul, depresia.

COPII. In copilarie, activitatea hormonala este esentiala pentru dezvoltarea armonioasa. Hormonul de crestere asigura dezvoltarea si cresterea normala a oaselor lungi. In lipsa acestuia, copiii raman mici de statura, avand o inteligenta cvasinormala. La randul lor, hormonii tiroidieni sunt foarte importanti pentru dezvoltarea si maturizarea sistemului nervos inca din viata intrauterina. Daca in primele zile de viata maturizarea sistemului nervos este lipsita de hormoni tiroidieni, retardul mental este irecuperabil.

ADOLESCENTI. In etapa de pubertate intra in actiune lantul hormonilor sexuali, care maturizeaza organismul si-l fac apt pentru reproducere. La aceasta varsta, dereglarile hormonale duc la cresterea necontrolata in greutate, tulburari de ciclu menstrual la fete si deficiente in dezvoltarea organelor sexuale la baieti. Parintii nu trebuie sa neglijeze aceste probleme si sa se prezinte cu copilul la medic.
Citeşte mai multe despre:   viata,   hormoni,   hormonal,   hormonii,   sanatatea noastra,   hormonale

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu