Băcănie cu Dichis Roman recomandă: Prunele, miracole pentru sănătate!
Dacă eşti în căutarea unor fructe de sezon cu multiple beneficii, prunele sunt exact ce ai nevoie.
Pe lângă faptul că sunt nişte fructe foarte gustoase, ele te ajută să îţi menţii atât corpul, cât şi mintea sănătoase.
Prunele sunt o importantă sursă de vitamina C, vitamina A, vitamina K, potasiu şi fibre.
Atât
pruna proaspătă, cât şi cea uscată conţin doi fitonutrienţi unici,
denumiţi neoclorogenic şi acid clorogenic, care au calităţi antioxidante
puternice, distrugând radicalii liberi care atacă celulele umane. De
asemenea, fenolii, alţi compuşi benefici din prune, protejează stratul
natural de grăsimi care compun neuronii creierului uman.
Un
alt avantaj al consumului de prune îl reprezintă faptul că sporesc,
prin vitamina C, capacitatea de absorbţie a fierului. Prunele au mari
proprietăţi energizante, în special datorită conţinutului natural de
zaharuri. În plus, prunele mai sunt lăudate pentru că pot alunga
oboseala sau senzaţia de stres, dar şi pentru că sunt un aliat de
încredere al majorităţii funcţiilor intestinale.
Beneficiile consumului de prune
Enumerăm în cele ce urmează 10 beneficii ale consumului de prune:
Stimulează
memoria - Ştiai că dacă mănânci cel puţin trei prune pe zi,
antioxidanţii puternici din acestea te ajută să elimini celulele
deteriorate care îţi afectează memoria?
Ideale
la dietă - Prunele sunt sărace în calorii, ceea ce înseamnă că sunt
benefice dietei tale. Fiecare prună conţine 30 de calorii, adică 1,5%
din caloriile recomandate pentru fiecare zi pentru o dietă bazată pe
2.000 de calorii pe zi. Poţi să arzi caloriile din prune foarte uşor:
înotând 4-5 minute elimini 30 de calorii.
Previn
bolile de inimă - Prunele sunt foarte sărace în grăsimi, fiecare fruct
conţine mai puţin de 0,2 grame. În plus, ele nu conţin grăsimi saturate,
care pot creşte riscul atacului de cord prin creşterea colesterolului.
Sunt
pline de carbohidraţi buni - Dacă dieta pe care o ţii interzice
consumul de carbohidraţi, prunele pot fi printre puţinele fructe pe care
le poţi consuma.
Atenţie
însă! Prunele uscate au o concentraţie mare de carbohidraţi care
stimulează pancreasul să secrete insulină, aşa că limitaţi-vă la a
consuma prune proaspete, dacă nu vreţi să aveţi probleme cu glicemia şi
un risc crescut de a face diabet.
Bogate
în vitamina C - Prunele sunt o sursă bună de vitamina C, fiecare fruct
conţine 7% din aportul recomandat zilnic. Vitamina C este un
antioxidant, aşa că îţi poate apăra celulele de o posibilă degradare.
Vitamina
C ajută la producerea carnitinei, un produs sintetizat din aminoacizii
lizina şi metionina care joacă un rol important în metabolismul
celulelor vii, în descompunerea ţesutului adipos şi în transformarea lui
în energie.
Te
fereşte de cancer - O prună de dimensiuni medii conţine 113 mg de
potasiu, mineral ce ţine sub control tensiunea arterială şi reduce
riscul accidentelor vasculare cerebrale. Dacă acest lucru nu v-a
convins, pigmentul roşiatic-albăstrui al prunelor, numit antocianină,
poate ajuta la prevenirea diverselor tipuri de cancer.
Benefice
pentru oase - Prunele conţin şi vitamina A, iar un singur fruct conţine
8 % din aportul zilnic de vitamina, despre care este recunoscut faptul
că promovează refacerea şi creşterea oaselor.
Combat
anemia - Mecanismul prin care prunele combat anemia şi previn
reapariţia acesteia nu este legat de conţinutul ridicat de fier al
acestor fructe, ci datorită acţiunii vitaminei C, care intervine în
absorbţia fierului la nivelul organelor digestive, jucând astfel un rol
indirect în prevenirea şi tratarea anemiei feriprive.
Tratează
constipaţia - Numeroşi factori favorizează această problemă din ce în
ce mai des întâlnită printre adulţi, precum: sedentarismul, alimentaţia
săracă în fructe şi legume crude, consumul predominant de carne, lipsa
sportului etc.
Consumul
de prune ajută în prevenirea şi tratarea constipaţiei, o porţie de
prune la 2-3 zile, de preferabil după-amiaza, fiind recomandată graţie
conţinutului crescut de celuloză şi mucilagiu, care au acţiune benefică
asupra intestinului, stimulând tranzitul intestinal şi conferind astfel
un efect laxativ.
Previn
diabetul - Diabetul se caracterizează prin tulburări ale metabolismului
glucozei şi variaţiile acesteia în sânge. Deşi au un conţinut moderat
de glucide, prunele proaspete prezintă proprietăţi de reglare a
glicemiei şi previn apariţia diabetului prin stimularea metabolismului
glucid.
Atenţie!
Prunele uscate nu sunt recomandate persoanelor care suferă deja de
diabet zaharat pentru că au o concentraţie ridicată de glucide, dar în
schimb se pare că prunele uscate ajută în cura de slăbire. De asemenea,
consumul de prune este contraindicat în boala diareică acută sau cronică
şi în caz de suferinţe renale, cum sunt pietrele la rinichi.
Băcănie cu Dichis Roman
Romanul Financiar
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu