sâmbătă, 22 octombrie 2016

De ce să nu combini niciodată băuturile energizante cu alcool!

De ce să nu combini niciodată băuturile energizante cu alcool!

Când ești obosit(ă), băuturile energizante pot fi tentante și chiar de folos, însă nu în cantitate mare și nu pe o  perioadă lungă de timp. Mai ales în combinaţie cu alcool!
Tot mai multe persoane, în special tinere, consumă băuturi energizante, pentru a combate oboseala, sau le combină şi cu alcool la petreceri. O combinație foarte periculoasă.
Băuturile energizante conţin, în general, pe lângă apă, zahăr, cafeină şi coloranţi, o mulţime de alte ingrediente ca taurină, efedrină, guarana etc.. Iar când sunt consumate împreună cu alcool, organismul primeşte dintr-o dată extrem de multă energie, asemeni unui şoc. De aceea, consumul frecvent, mai ales pe fondul altor afecţiuni, poate avea efecte grave.

Dăunează inimii şi ficatului

Cofeina, taurina, guarana sunt substanţe care se găsesc în băuturile energizante şi forţează organismul să funcţioneze la capacitate maximă. Acestea cresc ritmul cardiac şi tensiunea arterială, dar şi şansele de apariţie a hipersensibilităţii, inclusiv a atacurilor de panică.
Alcoolul influenţează, şi el, activitatea inimii, ceea ce face să crească serios riscul de apariţie al tulburărilor cardiace severe, atunci când băuturile despre care vorbeam sunt consumate împreună.
Această combinaţie poate fi nocivă şi pentru ficat, deoarece este greu de metabolizat, iar excesul poate duce la ciroză sau hepatită. De altfel, întregul organism are de suferit, deoarece se produce o serioasă deshidratare şi sunt perturbate funcţiile sistemului nervos central. Între efecte pot fi enumerate: comportamentul violent şi riscul major de accidente.

Ingredientele principale ale energizantelor

Zahăr
Cantitatea ridicată produce deshidratare şi încetineşte evacuarea gastrică. Iar împreună cu cafeina, duce la o cădere energetică atunci când dispare efectul băuturii.
Cafeină
O cutie de băutură energizantă conţine, cu aproximaţie, cantitatea de cafeină, pe care o are o ceaşcă de cafea tare. În cantităţi moderate, cafeina are efecte benefice, stimulând arderea grăsimilor şi transformarea lor în energie. Partea mai puţin bună este că forţează organismul să producă energie chiar şi când acesta nu are destule resurse. În plus, consumul excesiv de cafeină poate duce la anxietate, palpitaţii, aritmii, hipertensiune.
Coloranţi
Multe dintre cele pe care le numim ”E-uri”, mai exact coloranţii şi alte arome, deşi se găsesc în doze mici, pot duce, în timp, la probleme de sănătate.
Efedrină
O substanţă care în combinaţie cu cafeina poate provoca boli de inimă.
Taurină
Aminoacid prezent în majoritatea băuturilor energizante. Oamenii asociază efectul taurinei în corp cu cel al cafeinei, însă ea este adăugată tocmai pentru a combate efectele negative ale cafeinei. Printre beneficii se numără protejarea inimii de supralicitare, reglarea temperaturii corpului, reducerea stresului, dar şi detoxifierea organismului.

Cantitatea periculoasă diferă de la un om la un om la altul

În ceea ce priveşte cantitatea care devine periculoasă, nu este aceeaşi pentru fiecare persoană în parte. Variază în funcţie de vârsta, alimentaţia şi de afecţiunile indivizilor. Însă cei mai predispuşi riscului sunt tinerii şi persoanele în vârstă, deoarece au un sistem nervos mai sensibil.

Un subiect controversat

Studiile efectuate la nivel mondial de oamenii de ştiinţă au indicat că dacă dozele recomandate nu sunt depăşite (producatorii recomandă maximum patru cutii de energizant pe zi), consumul nu este periculos. Bineînţeles, dacă ne referim la un organism sănătos. Însă înainte de a apela la o băutură energizantă pentru a avea mai multă energie, sau combinată cu alcool pentru distracţie, gândește-te de două ori și încearcă să acorzi mai multă atenţie alimentaţiei, odihnei şi stilului de viaţă.
Credit foto: Shuttestock

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu