marți, 25 octombrie 2016

Bob Dylan ar putea pierde 900.000 de dolari pentru Nobel. Lipsa de reacţie a muzicianului considerată "arogantă şi nepoliticoasă"

Mulţi scriitori şi-ar dori să fie răsplătiţi cu un milion de dolari pentru a oferi o prelegere. Dar tăcerea lui Bob Dylan după acordarea Premiului Nobel pentru Literatură ar putea însemna că muzicianul nu va primi banii atribuiţi pentru premiu, cei 900,000 de dolari, relatează Reuters.
Bob Dylan ar putea pierde cei 900.000 de dolari pentru Nobel. Lipsa de reacţie a muzicianului considerată "arogantă şi nepoliticoasă"
Cântăreţul şi compozitorul american, un simbol cultural al disidenţei şi protestului din 1960 încoace, nu a reacţionat după acordarea Premiului Nobel în urmă cu două săptămâni.
Dar, în conformitate cu normele Academiei Nobel, câştigătorul trebuie să ofere o prelegere despre literatură - sau, în cazul lui Dylan chiar şi un concert - în termen de şase luni, pentru a primi premiul în bani, în valoare de 900,000 de dolari.
Per Wastberg, un membru al Academiei Suedeze, a declarat că tăcerea lui Dylan este "nepoliticoasă şi arogantă".
Fundaţia Nobel nu acceptă refuzul premiului. Numele lui Dylan va fi listat drept câştigător în 2016, indiferent de reacţia muzicianului. Dar banii atribuiţi sunt o chestiune diferită, scrie agenţia Reuters.
Există o condiţie pentru a primi suma de bani echivalentă prestigioasei distincţii. Dylan trebuie să ţină o prelegere pe un subiect "relevant pentru munca ce a constituit motivul pentru care premiul a fost acordat", la nu mai mult de şase luni după data de 10 decembrie, când se comemorează trecerea în nefiinţă a lui Alfred Nobel, inventatorul dinamitei.
"Este ceea ce cerem în schimb", a declarat Jonna Petterson, purtător de cuvânt al Fundaţiei Nobel, adăugând Dylan ar putea opta, de asemenea, pentru a susţine un concert, în loc de o prelegere.
"Da, încercăm să găsim un aranjament care se potriveşte laureatului (Dylan)." Prelegerea nu trebuie să fie livrată neapărat la Stockholm. Atunci când romancierul britanic Doris Lessing a primit Premiul Nobel pentru Literatură în 2007, era prea bolnavă ca să călătorească. În schimb, scriitoarea a compus o prelegere şi a trimis-o către editorul ei suedez, care a citit-o la o ceremonie organizată în capitala suedeză.
Academia l-a onorat pe Dylan, în vârstă de 75 de ani, "pentru că a creat noi expresii poetice în marea tradiţie a cântecului american". Cântecele lui Dylan, cum ar fi "Blowin' in the Wind", "The Times They Are A-Changin'", "Subterranean Homesick Blues" sau "Like a Rolling Stone" au captat spiritul rebel şi mesajul anti-război al generaţiei 1960 şi au emoţionat generaţii de oameni tineri mai târziu.
Decizia Academiei Suedeze a atras unele controverse, muţi critici întrebându-se dacă activitatea muzicianului se califică drept literatură, în timp ce alţii s-au plâns că Academia a ratat o oportunitate de a scoate la lumină artişti valoroşi, dar mai puţin cunoscuţi.
De-a lungul anilor, numai şase laureaţi au refuzat premiul. Unul dintre ei a fost existenţialistul francez Jean-Paul Sartre în 1964. După ce Sartre a ajuns la anaghie din motive pecuniare, câţiva ani mai târziu, avocatul său a scris fundaţiei Nobel şi le-a cerut să-i trimită banii lui Sartre. Academia Nobel a refuzat.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu