marți, 18 octombrie 2016

Oboseala personalului medical din spitale ucide

18 Oct 2016 - 14:54
Oboseala personalului medical din spitale ucide Marin Raica/Intact Images
O infirmieră care suferea de o boală a inimii a decedat, săptămâna trecută, în timpul serviciului, în spălătoria Secţiei de Diabet a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu iar la începutul lunii octombrie o asistentă care lucra la Spitalul de Pediatrie, tot din Sibiu, a murit de epuizare.
Volumul mare de muncă şi subdimensionare personalului din spitalele româneşti duce la epuizarea fizică şi psihică a medicilor, asistentelor şi infirmierelor.
Nu de puţine ori personalul medical se îmbolnăveşte din cauza oboselii devenite cronice iar medicii şi asistentele sunt nevoiţi să intre în concedii medicale. Orice absenţă provoacă dezechilibre în organizarea spitalelor, mai ales la terapie intensivă sau UPU.
"Epuizarea personalului medical este o problema cunoscuta in sistemul medical, care nu a fost rezolvata. Deficitul de personal din spitale este de 30 la suta. Zilnic, asistentii medicali se plang de lipsa de personal, volumul mare de munca, prea multe ture de noapte. Formarea oamenilor noi este de lunga durata, mai ales in specialitatile grele. Asistentii medicali iesiti de pe bancile scolii au nevoie de o perioada de pregatire, de acomodare, sa invete cum se desfasoara lucrurile intr-o sala de operatie, intr-o sectie de reanimare. Asistentii medicali se plang si de numarul mare de pacienti pe care ii au in ingrijire", a declarat pentru bzi.ro Iulian Cozianu, presedintele Sindicatului Sanitas Iasi.
"Pentru a rezolva aceasta problema, lipsa personalului medical, ar trebui ca Ministerul Sanatatii sa asigure un buget consistent si mai mare pentru salarii. Daca s-ar face angajari conform normativului, s-ar ajunge la peste suta la suta din buget numai pentru salarii. In momentul de fata, 60-70% din bugetul spitalelor reprezinta cheltuieli salariale, iar in unitatile mici se ajunge la 80%. Ministerul Sanatatii iti aproba scoaterea la concurs a unui numar de posturi, dar sa te incadrezi in bugetul existent. Este destul de greu sa faci acest lucru. In general, dureaza foarte mult pana cand ministerul aproba. De cele mai multe ori, ca sa angajezi asistenti medicali, de exemplu, intr-un spital, poate dura si 6 luni de zile, de la aprobare pana la finalul concursului", a mai declarat liderul sindical.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu