vineri, 21 octombrie 2016

Ziua 5 la Astra Film Festival: întâlnire-eveniment cu Frederick Wiseman

Unul dintre cele mai aşteptate momente la Astra Film Festival 2016 are loc vineri, 21 octombrie 2016, de la ora 18:15 la Sala Auditorium a ULBS: întâlnirea cu regizorul multipremiat Frederick Wiseman, considerat unul dintre cei mai importanţi autori de filme documentare din lume.

50 de ani de succes artistic

Activitatea lui Wiseman se întinde pe o perioadă de peste 50 de ani, realizând aproape tot la fel de multe filme cu o contribuţie uriaşă la cinematografia mondială. Cineastul deţine 4 premii Emmy, în 2014 a primit primul premiu Leul de Aur acordat unui documentarist la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia, iar în 2016, Academia Americană de Film a anunţat că va fi distins cu un premiu Oscar pentru întreaga filmografie. Trei dintre capodoperele sale, Crazy Horse şi Domestic Violence I şi II, vor fi proiectate la Astra Film Festival, iar întâlnirea cu regizorul este o ocazie unică pentru publicul cinefil, dar şi pentru invitaţii din industria cinematografică prezenţi la Sibiu, de a intra în dialog cu o legendă a cinemaului documentar.

Întâlnirea cu Wiseman va fi precedată de proiecţia filmului Crazy Horse, de la ora 16:00. Wiseman, un maestru al montajului, surprinde pe cameră într-un chip splendid o lume aşa cum nu a mai fost văzută niciodată, înfăţişând o frescă a strălucitului cabaret al clubului de noapte Crazy Horse din Paris.

Filme cu poveşti emoţionante la AFF 2016

Vineri, 21 octombrie 2016, de la ora 19:30, la Sala Auditorium este programat Homme Less (regia Thomas Wirthensohn), un documentar de neratat despre o parte a Visului American, ascunsă undeva în măruntaiele nevăzute ale societăţii. Mark, fost model, actual fotograf de modă, prezent la toate evenimentele high life-ului new-yorkez, are aparent o viaţă strălucitoare, doar un detaliu face notă discordantă în tot acest puzzle: locuieşte pe acoperişul unei clădiri din East Village.

În aceeaşi sală, de la ora 21:30 va fi proiectat filmul anului 2016: Fuocoammare (regia Gianfranco Rosi), primul documentar care a reuşit să obţină Marele Premiu la Berlinale şi propunerea Italiei pentru Premiile Oscar 2017. Filmul redă drama refugiaţilor africani ce ajung pe insula Lampedusa, din sudul Italiei, acesta fiind primul loc în drumul lor spre Europa.

Gala de Decernare a Premiilor

Sâmbătă, 22 octombrie 2016, de la ora 19:00, la Sala Thalia, în prezenţa a sute de regizori şi invitaţi speciali, Astra Film Festival 2016 anunţă filmele câştigătoare ale ediţiei cu numărul 23, în cadrul Galei de Decernare a Premiilor. 12 profesionişti din industria cinematografiei europene au avut de jurizat dintre cele 40 de filme incluse în 4 secţiuni competiţionale. Gala de Decernare a Premiilor AFF 2016 se încheie cu un concert Moonlight Breakfast, de la ora 22:00. Publicul are ocazia să asculte pentru prima dată live în Sibiu piese de pe cel mai nou album lansat de band.

Filmele câştigătoare vor putea fi revăzute în cursul zilei de duminică, începând cu ora 12:00 la trei dintre sălile festivalului: Sala Thalia, Sala Auditorium şi Astra Film Cinema.

Programul complet al zilei de vineri: http://astrafilm.ro/program-orar.aspx?day=5
Spot oficial: https://youtu.be/fSPshWltgt0
Video jurnalul zilei de joi, 20 octombrie: https://youtu.be/9zcRS08nqKo

Astra Film Festival 2016 este organizat de Astra Film, CNM Astra şi Fundaţia Astra Film
Proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii
Cu sprijinul Consiliul Judeţean Sibiu, Centrul Naţional al Cinematografiei
Acţiune cofinanţată de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu
În colaborare cu Universitatea Lucian Blaga
Parteneri: Institutul Cultural Român, Uniunea Cineaştilor, Consulatul Republicii Federale Germania din Sibiu, Institutul Polonez Bucureşti, CINETIc
Partener digital: Ad Lemonade
Sponsor principal: Romgaz
Sponsor oficial: Banca Transilvania
Sponsori: Construcţii SA, Takata, HBO, Cinelab
Maşina festivalului: Toyota
Parteneri media: TVR2, HBO, Europa FM, HotNews, Revista 22, Dilema Veche, Caţavencii, VICE, Revista Timpul, Transilvania Reporter, Cineuropa, Film New Europe, Radio România Cultural, Radio România Actualităţi, Radio Cluj, Radio Antena Sibiului, Radio Târgu Mureş, RFI România, Cinemagia, LiterNet, CineFan, Sub25, All About Romanian Cinema, Cooperativa Urbană, ÎnFestival, Zile şi Nopţi, Tribuna, Turnul Sfatului, Sibiu 100%, Eveniment TV, Ora de Sibiu, Capital Cultural

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu