luni, 24 octombrie 2016

Creşte alarmant numărul părinţilor ieşeni care refuză vaccinarea copiilor

ngrijorare tot mai mare mare în rândul medicilor din judeţ

Creşte alarmant numărul părinţilor ieşeni care refuză vaccinarea copiilor

GALERIE
vaccin
  • vaccin

0
- +
La campaniile controversate duse prin intermediul reţelelor sociale, cel mai adesea de nespecialişti, se adaugă sincopele în distribuirea vaccinului, dar şi neîncrederea în sistemul medical.
Tot mai mulţi medici de familie din Iaşi susţin că, în ultima perioadă, există o creştere îngrijorătoare a numărului de părinţi care refuză să îşi vaccineze copiii din diferite motive. Principalele motive care duc la acest lucru sunt neîncrederea generală în sistemul medical, sincopele care există în distribuirea vaccinurilor, dar şi informarea din surse nesigure, cum ar fi discuţiile de pe Internet, sau cărţi controversate apărute recent şi care au ca principală temă pericolele la care sunt expuşi copiii care se vaccinează.
Chiar dacă reprezintă informaţii trunchiate sau din surse nesigure, acestea ajung la urechile părinţilor ca fiind informaţii sigure. Deşi dintotdeauna au existat îndoieli cu privire la administrarea vaccinului, medicii spun că în ultima perioadă neîncrederea a crescut la cote alarmante. „Când părinţii vin la mine şi spun că nu vor să îşi vaccineze copiii, mereu îi întreb ce au citit. Şi în cazul părinţilor care ajung aici, 90% sunt părinţi educaţi, care vor ce e mai bun pentru copilul lor, care îşi pun întrebări. Astfel că am început şi eu să citesc de unde se documentează ei, şi mi s-a făcut pielea de găină. Sunt articole care conţin cazuri descrise extrem de dramatic, de autori care apelează la emoţii, folosind informaţii trunchiate, pe care le iau dintr-un alt articol şi le schimbă contextul, adică se schimbă total povestea, se merge pe lângă adevăr”, a explicat dr. Liliana Barbacariu, medic de familie.
Medicul spune că în cabinetul său se vaccinează copii de mai bine de 15 ani, şi până acum nu au fost întâlnite probleme, ci doar reacţii adverse minore care le erau cunoscute părinţilor încă de dinainte de a li se administra doza. De aceea, medicii de familie trebuie să discute încă din timpul sarcinii cu părinţii, să ofere materiale informative şi să le explice acestora ce reacţii adverse pot să apară în cele 72 de ore de la administrare, cum ar fi stările febrile sau lipsa poftei de mâncare.
„Am avut o pacientă pe care am încercat toată sarcina să o conving să îşi vaccineze copilul, însă era convinsă că nu îşi doreşte asta. I-am arătat un videoclip cu un bebeluş cu tuse convulsivă, ca urmare a lipsei vaccinului hexavalent, ca să vadă ce înseamnă, ce risc îşi asumă. Nu a impresionat-o, deşi nu avea un motiv exact pentru care să refuze vaccinarea”, a completat medicul. De aceea, medicul susţine că nu mai înscrie copii ai căror părinţi refuză să îi vaccineze, deoarece îi pune în pericol şi pe ceilalţi copii care urmează schema de vaccinare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu