vineri, 28 octombrie 2016

Omul care a dispărut cu 50.000 de euro din banii donați pentru răniții de la ”Colectiv”. Apelul Angelei Gheorghiu: ”Banii nu pot rămîne la un om fără conștiință!”

Omul care a dispărut cu 50.000 de euro din banii donați pentru răniții de la ”Colectiv”. Apelul Angelei Gheorghiu: ”Banii nu pot rămîne la un om fără conștiință!”

La un an după concertul caritabil al sopranei, impresarul Sorin Săraru continuă să organizeze evenimente, dar nu a dat victimelor banii colectați din bilete

vineri, 28 octombrie 2016, 6:55
UPDATE: După ce ieri a refuzat să facă vreun comentariu, Bogdan Enache, PR-ul care l-a introdus pe Sorin Săraru, a revenit azi cu câteva precizări: „Nu-mi vine să cred că s-a întâmplat așa ceva. Totul s-a decis târziu, s-a făcut benevol. Lucrasem cu vreo doi ani înainte la câteva evenimente cu Sorin Săraru. Nu avusesem probleme cu el. Doar o mică întârziere, 3 săptămâni, dar cu plata făcută în final. Eu l-am propus pe el, nu am propus o firmă! Nimeni n-a fost forțat, lumea a fost de acord cu el. Mai departe s-a ocupat fundația Andreei Marin și n-am mai avut vreo implicare. Toată lumea a încercat să ia legătura cu el după. Știu că a organizat un concert Andrea Bocelli la care a cântat și Angela Gheorghiu”.
UPDATE: #Colectiv: Merită să citiți ceea ce scrie Oana Sandu în Decât o Revistă ascultînd povestea lui Tedy. Fotografiile lui Mircea Reștea sînt impresionante prin discreția lor. 
Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan


A început ca un gând bun într-un moment cumplit.
”Eram în drum dinspre New York spre Moscova, unde urma să cînt la Balșoi”, își amintește azi, în octombrie 2016, Angela Gheorghiu.

”Îngrozită de accident, dar și de reacția la el”

A aflat despre Colectiv de pe internet, ”prelungirea degetelor mele”.
”Am fost îngrozită și de accident în sine, și de modul în care s-a reacționat la el. Am început să-mi sun toți prietenii din țară întrebând, disperată, cum aș putea să ajut, pe cine aș putea să ajut mai repede. Mi-am oferit atunci sprijinul inclusiv președintelui României și tuturor directorilor de spitale ce se fereau să îmi spună adevărul”, spune Angela Gheorghiu.
Ea singură nu putea organiza ceva.
Dar își dorea să cânte pentru victime. Prestigiul se putea transforma în bani și, mai apoi, în alinare. Alchimia universală a carității.

”Andreea Marin a fost riguroasă și corectă”

”Toți au fost, cred eu, depășiti de situație și fiecare s-a zbătut în felul său, dar condițiile din spitalele din România le cunoaștem, din păcate, cu toții. Sigur, medicii atunci nu voiau să arate nimănui nepuntința și lipsurile de tot felul, dar după părerea mea, spitalele și infrastructura sunt cele mai mari probleme pentru că sunt servicii critice, care pot salva sau costa vieți”, crede Gheorghiu.
Sorana Savu, reprezentanta sopranei în România, și Bogdan Enache, vreme de un 18 ani om de PR pentru marea cântăreață, i-au recomandat fundația Andreei Marin.
”Andreea a fost extrem de riguroasă și de corectă cu fiecare detaliu”, povestește Sorana Savu.
300 de lei a costat biletul la gala caritabilă de la Ateneu
Spectacolul a avut loc pe 29 noiembrie 2015. Gala a fost transmisă în direct de Realitatea TV și de Radio România Actualități. Toată lumea s-a implicat gratuit.
Din donații directe s-au strâns 200.000 de lei. Din bilete, echivalentul a încă 50.000 de euro.
Primii bani au plecat imediat către zecile de răniți.
Ceilalți, niciodată.

Bilete vîndute prin siteul impresarului Sorin Săraru

Gala s-a bazat pe conceptul de voluntariat. ”Doamna Gheorghiu a cerut și a primit implicarea gratuită a Orchestrei Filarmonicii George Enescu, a Corului Filarmonicii, a dirijorului Tiberiu Soare, a Filarmonicii în sine – care ne-a pus la dispoziție sala Ateneului pentru concert”, își amintește Sorana Savu.
”Am o fată, Ioana, de vîrsta celor din club. Mi-am imaginat cum ar fi să fiu în locul lor, cu viața Ioanei atîrnînd de un fir de ață. Mi-am rugat prietenii, pe oamenii de la casa regală a României, pe toți să vină să cumpere bilete” Angela Gheorghiu
Biletele s-au vândut prin firma lui Sorin Săraru, siteul (biletoo.ro) deținut de firma Project Expo Games and Sports.
800 de bilete s-au vîndut pentru Gala caritabilă din noiembrie 2015
De aici, susțin cei de la fundații, s-a rupt totul.

Agitație în ianuarie, apoi tăcere

Ei nu-l cunoșteau pe Săraru, venit la recomandarea lui Bogdan Enache. Dar firma impresarului nu era complet necunoscută. ”Săraru organiza concertele lui Ștefan Hrușcă, de exemplu”, își amintesc ei.
Sorin Săraru n-a dat însă banii rezultați din bilete.
Nici un leu!
La începutul lui ianuarie 2016, subiectul întârzierii a căpătat ceva expunere în presă. Apoi însă, lucrurile s-au stins. Nimeni nu și-a imaginat.
231.525 de lei datorează Sorin Săraru răniților de la Colectiv, pentru care s-au strâns banii

”Îmi amintesc familia uneia dintre victime, lângă Andreea Esca și Angela Similea”

”Era de necrezut că se va ajunge până aici! A fost unul din cele mai grele concerte din viața mea. Părinții uneia dintre victime, IOANA VICTORIA GEAMBAȘU, o fată atât de frumoasă, tânără și cu talent, ce murise deja, erau acolo, în
primul rând, lângă Andreea Esca și Angela Similea. Eram cu toții împietriți de durere. Este imposibil de redat ce sentimente aveam cu toții. Câtă suferință!”, rememorează Angela Gheorghiu.
”La un an de la Colectiv, răniții nu au acești bani!”, confirmă Andreea Marin.
Și vedeta TV descrie faptele, cu o furie necamuflată: ”Printr-o simplă schimbare a activității pe alte firme, Sorin Săraru continuă nestânjenit să câștige și să trăiască, râzând în nasul tuturor! Nu mi se pare corect ca legiuitorii să urmărească doar firma, nu și persoana răspunzătoare de o asemenea infracțiune!”.
La începutul anului, câtă vreme atenția publică era încă activă, Sorin Săraru le răspundea la sms-uri și e-mailuri celor din fundații.
Angela Gheorghiu decisese ca banii să fie împărțiți egal între cei răniți.

”Am primit un extras de cont fals”

”După ce am făcut o cercetare pentru a identifica fundația care ar fi putut derula donațiile, în baza a cam 160 de contracte, am ajuns la Fundația Estuar, condusă de Amedeea Enache, care fusese în contact cu cele mai multe familii și putea să ne ajute în acest sens”, explică reprezentanta Angelei Gheorghiu.
S-a mai adăugat încă un om, Amedeea Enache, care a început să-l piseze pe Sorin Săraru.
”La un moment dat, Săraru motiva întârzierea prin faptul că nu încasase banii”, povestește Sorana Savu. ”Am verificat noi și am aflat că, de fapt, încasase toți banii!”.
”Apoi, pe 12 ianuarie, după multe insistențe, am primit un extras de cont din altă bancă, Garanti Bank, care indica plata integrală a sumei: 231.525 de lei”. O altă țeapă!
Extrasul de cont fals
Extrasul de cont fals
Pentru că banii nu au intrat niciodată în conturile fundației.
L-au dat în judecată.
Au câștigat.
Dar firma este insolvabilă.

La întrebările Gazetei, Sorin Săraru recunoaște că n-a dat banii

”Am evaluat și variantele prin care respectivul să fie urmărit penal pentru faptele sale. Însă nu suntem foarte încrezători că am avea sorți de izbândă în a recupera prejudiciul într-un nou proces”, spune George Lipănescu, avocatul Andreei Marin.
Contactat de Gazeta Sporturilor, Sorin Săraru recunoaște că n-a dat niciun ban.
Angela Gheorghiu spune că ”mie nici măcar nu-mi mai răspund la telefon”.
„Îmi cer scuze și pe această cale și vă asigur că banii se vor plăti cât mai repede!”Sorin Săraru, administrator Project Expo Games and Sports

”Justiția țării mele”

În toată această perioadă, Săraru a organizat, pe alte firme, concertele Jose Carreras și Dulce Pontes în decembrie 2015, Toto Cutugno, la „Polivalenta” din Cluj, în martie 2016 și triunghiularul Best of Snooker la Circul Globus, în mai 2016.
”Evenimentul de snooker pe care-l menţionați a fost organizat în luna mai, iar fondurile au fost obţinute tot din vânzarea de bilete, dar au fost insuficiente pentru a acoperi cheltuielile si astfel au apărut alte datorii”, se scuză Sorin Săraru.
Sorin Săraru nu mai apare în dreptul organizatorilor la concertul din 19 decembrie al lui Ștefan Hrușcă.
Săraru promite că se agită ”zi și noapte să rezolv problemele financiare și în scurt timp voi începe plățile”.
”Mi se pare oribil că justiția țării mele nu a putut să găsească o soluție în acest caz, în care nu e vorba numai de lege, dar și de minimă morală. Banii nu trebuie să rămînă la un om fără conștiință. Nu pot să mă resemnez cu o asemenea situație”, încheie Angela Gheorghiu.
Ea spune că ”a trecut prea mult timp” și numește situația ”una de onoare”.


”Domnii Sorin Sararu și Bogdan Enache continuă să vândă bilete, dar ma intreb cum reușesc să trăiască știind că au o datorie de 50.000 de euro către familiile celor despre care ne spuneau că le-au fost prieteni. Mi se pare oribil, pentru că am înțeles că își continuă afacerile, nestingheriți, în timp ce justiția noastră susține că nu poate da de ei ca să recupereze banii” Angela Gheorghiu * * *


”Mi se pare strigător la cer că Sorin Săraru, un hoț care face o asemenea nedreptate în văzul întregii țări și care e dovedită în justiție, scapă nepedepsit”Andreea Marin, Fundația Prețuiește Viața * * *


„Este nedrept față de victimele accidentului, față de cei implicați voluntar în organizarea concertului, dar și față de cei care au cumpărat bilete, cu un scop clar: să ajute”Amedeea Enache, Fundația Estuar * * *


”Bogdan Enache ni l-a recomandat pe Sorin Săraru, ca să vindem biletele prin firma lui”Sorana Savu, reprezentanta Angelei Gheorghiu în România * * *


”Nu pot să declar nimic. Nu am nimic de declarat. Mai mult nu pot să spun”Bogdan Enache, specialistul în PR care l-a introdus pe Sorin Săraru în strângerea de fonduri * * *
Sorin Săraru (stânga) alături de solistul trupei Manowar, Joey DeMaio

„Aveți dreptate, banii nu s-au plătit nici acum către organizator. Fundaţia Prețuiește Viața a întreprins demersurile normale în instanță de recuperare a sumelor, iar la finalul lunii iulie a obținut încuviințarea executării silite. Nu s-a plătit nimic până acum pentru că au existat alte popriri pe conturi înaintea acesteia”Sorin Săraru (stânga), alături de basistul trupei Manowar, Joey DeMaio * * *
„Eu personal nu am furat banii, așa cum sunt acuzat, nu am băgat firma în faliment, nu am închis firma, nu am fugit nicăieri. Zi și noapte încerc să găsesc soluții pentru a rezolva situațiile financiare și nu va mai dura mult până să începem restituirea banilor către Fundația Prețuiește Viața”Sorin Săraru, administrator Project Expo Games and Sports * * *


”Sorin Săraru își ține telefonul permanent închis. Asta e alegerea lui. Ține legătura cu lumea doar pe e-mail”Adina Pațilea, PR la Project Events, firma lui Sorin Săraru

CUPRINS: Toate capitolele din investigația GSP în dosarul dezinfectanților diluați Hexi Pharma + neregulile din sistemul medical românesc

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu