joi, 20 octombrie 2016

Casă veche, caut performanță energetică nouă

De 15 ani stau in locuinta mea proprie. Proprietate personala. Un apartament cu o vechime de 38 de ani, construit dupa standardele de la acea vreme, standarde care nu au ramas nici pe departe aceleasi de-a lungul timpului pana acum. Si nu numai standardele de constructie s-au schimbat, ci si cheltuielile de intretinere si standardele de confort.
Confortul implica consumuri mult mai mari de energie. Cu totii avem nevoie de cat mai multa aparatura performanta care sa ne usureze treburile gospodaresti, atat ca efort cat si ca timp de executie. Totul trebuie sa se faca cat mai usor si mai repede. Iar aceasta implica un consum sporit de energie si implicit cheltuieli mai mari pe acest plan.
Viata contemporana presupune accesul sporit la informatii. Implicit impune acumularea unei cantitati din ce in ce mai mari de informatii. Asta inseamna alta aparatura: radio, televiziune, calculator/internet... Implicit folosirea succesiva sau chiar si simultana a tuturor acestor aparate. Implicit un consum suplimentar de energie.
Confortul implica si impune si respectarea unor norme minime de igiena. Asta inseamna lumina si caldura suficienta. Asta inseamna si consum suficient de apa pentru mentinerea curateniei corporale, a locuintei, a imbracamintei. Asta inseamna consum de energie pentru aspirarea prafului, pentru evacuarea aburului si a gazelor de ardere din bucatarie, consum de apa si de energie pentru spalatul rufelor, consum de gaze, apa si energie pentru prepararea corecta a hranei.
Pentru a nu avea cheltuieli exagerate si a menine un confort sporit, ar trebui ca totul in locuinta sa functioneze eficient. Peretii, mai ales cei exteriori, trebuie izolati termic cat de bine posibil, pentru a nu se pierde energia sub forma de caldura din interiorul locuintei spre exterior. Sursele de energie si aparatura electrocasnica trebuie sa fie cat mai performanta posibil, pentru a oferi cat mai multa putere cu un consum cat mai mic. In ceea ce priveste sursele de iluminat, se pot inlocui becurile clasice cu cele economice, chiar cu LED-uri in zonele ce nu necesitaa o iluminare prea intensa.
Toate acestea se reflecta in certificatul energetic al locuintei, certificat energetic ce se obtine cu ajutorul firmelor specializate. Compania Enermed Impex SRL Bucuresti este alcătuită din experți în certificare energetică, audit energetic și termoviziune sau termografie pentru clădiri, cu mulți ani de experiență în domeniu.
Echipa de auditori energetici gradul I avizez.ro este atestată de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și eliberează certificate energetice pentru orice tip de clădire rezidențială sau terțiară: apartamente, spații comerciale, spații de birouri, hoteluri, case pasive energetic, farmacii, spitale, instituții de învățământ etc.
Pe scurt, certificatul energetic oferă informații importante despre performanța energetică a unei clădiri și o încadrează într-o clasă energetică, în funcție de consumul anual calculat. Imobilele încadrate în clasa energetică A prezintă cel mai scăzut consum de energie, crescând până la clasa G, cu cel mai ridicat consum. Cu cât locuința ta se încadrează într-o clasă mai apropiată de A, cu atât cheltuielile aferente cu întreținerea acesteia vor fi mai mici și confortul mai ridicat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu