Băcănie cu Dichis Roman recomandă: Caju – beneficii pentru sănătate!
Pentru
cine nu stie, caju este o nuca care creste in mod ciudat in afara unui
fruct (asemanator marului). Gustul puternic astringent al fructului nu
este pe placul multor consumatori din vest asa ca nuca primeste toata
atentia. Nu insa si pentru localnicii din zona , care de multe ori
prefera fructul pe care il folosesc in diferite preparate.
Original
din America de sud, caju este acum raspandit si crescut in multe alte
tari cu climat tropical. Cea mai mare tara exportatoare de caju este
defapt Nigeria, urmata de India si Coasta de fildes. Un alt lucru
interesant este ca desi in termeni culinari caju este considerat a fi o
nuca, in termini botanici, caju este de fapt o samanta.
Pentru ca beneficiile sale sa fie din cele mai bune, caju folosit trebuie sa fie crud, organic, netratat.
1.Caju previne cancerul
Caju
contine proantocianide, o clasa de flavanoide care infometeaza tumorile
si blocheaza divizarea celulelor canceroase. O serie de studii au
deminstrat de asemenea ca alimentatia cu caju reduce riscul cancerului
de colon. Continutul lor ridicat de cupru, fitochimicale si
antioxidanti confera proprietati de lupta impotriva radicalilor
liberi.
2.Caju ajuta sanatatea inimii
Caju
au un continut mai scazut de grasimi decat alte nuci si majoritatea
sunt sub forma acidului oleic, grasimi mononesaturate care se gasesc si
in uleiul de masline si care sunt foarte benefice pentru o inima
sanatoasa. Studiile arata ca acidul oleic imbunatateste sanatatea
sistemului cardiovascular prin reducerea trigliceridelor ale caror
nivele ridicate sunt asociate cu riscuri mari de atacuri de cocajurd.
Caju nu contine colesterol iar magneziul gasit in el ajuta la coborarea
presiunii arteriale si astfel previne bolile de inima.
3.Caju ajuta la sanatatea parului si a pielii
Caju
este bogat in mineralul cupru. Un component essential al multor enzime,
cuprul joaca un rol important intr-o pleada de procese chimice din
organism. O astfel de enzime care contine cupru este tirozinaza care
transforma tirozina in melanina, care este un pigment ce da culoarea
parului si a pielii. Fara continutul de cupru mare precum este cel al
caju-ului, aceste enzime nu si-ar putea face treaba.
4. Caju ajuta la sanatatea oaselor
Caju
este indeosebi bogat in magneziu. Este bine stiut faptul ca pentru a
avea oase sanatoase si puternice este nevoie de calciu, dar nu numai,
magneziul si vitamina K2 sunt alte elemente importante necesare in acest
process. Majoritatea magneziului din corpul uman se gaseste in oase. De
asemenea cuprul din caju este vital pentru enzimele care sunt implicate
in combinarea colagenului si elastinului, dand substanta si
flexibilitate oaselor si incheieturilor.
5. Caju este bun pentru nervi
Magneziul
previne calciul sa intre rapid in celulele nervoase si sa le activeze,
magneziul ne tine astfel nervii relaxati prin urmare si vasele de sange
si muschii. Prea putin magneziu inseamna prea mult calciu poate intra in
celulele nervoase ceea ce le face sa trimita prea multe mesaje si duce
la prea multa contractie.
6. Caju previne pietrele la bila
Datele
adunate de la 80,718 de femei din celebrul studiul al “Asistentelor”
demonstreaza ca femeile care consuma cel putin 30 de grame de nui pe
saptamana, precum caju, au un risc de 25% mai mic de a face pietre la
bila.
7. Caju ajuta la pierderea in greutate
Oamenii
care mananca de doua ori pe saptamana nuci, au sanse mai mici de a se
ingrasa decat cei care consuma nuci mai rar. Chiar daca, caju este bogat
in grasimi, aceste gasimi sunt considerate “grasimi bune” si acest
lucru este datorat ratiei ideale de 1:2:1- saturate: mononesaturate:
polinesaturate, care este recomandata de specialisti ca cea mai buna
ratie.
Si
oricum caju contin mai putine grasimi in comparatie cu alte nuci precum
alunele, migdalele, nucile sau nucile pecan. Ele sunt concentrate in
energie si au un continut mare de fibre, ceea ce le face defpat o
varianta de gustare foarte buna pentru mentinerea greutatii.
Băcănie cu Dichis Roman
Romanul Financiar
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu