duminică, 2 octombrie 2016

DENTEXPERT Roman: totul despre osteita alveolară!

DENTEXPERT Roman: totul despre osteita alveolară!

poza stire dentexpert ostoita alveolaraOsteita alveolară este o complicație dureroasă a procesului de vindecare după o extracție dentara care duce la expunerea spațiului în care dintele a fost anterior situate. Această problemă este însoțită de durere intensă și de alte probleme specifice, însă, din fericire, gestionată corespunzător cu ajutorul medicului stomatolog, nu cauzează neplăceri decât pe termen scurt.  
Pot rezulta multiple tipuri de osteită alveolară prin tulburarea procesului de vindecare. Cel mai comun tip este cunoscut drept ”șosetă uscată” în care tulburarea este datorată formarii cheagului imediat după extracția dentară până la initierea vindecării în urmatoarele 4 - 5 zile după extracție. Țesutul de vindecare ce ar trebui să înlocuiască cheagul de sânge, cunoscut drept tesut de granulatie, esueaza sa se dezvolte sau este întrerupt dupa debutul formarii sale, conducand la simptomele complicatiei.
Pacientul cu alveolită postextracțională va resimți o durere care debutează, de obicei, după 24 de ore postextracțional și care se va accentua în următoarele 72 de ore. Durerea este considerată puternică, accentuându-se pe parcursul nopții și nu cedează sau cedează dor parțial cu antialgice obișnuite. Gingia din jurul alveolei este roșie, cu semene inflamatorii, dureroasă la atingere și ușor umflată. Pe lângă aceste simptome, pacientul poate acuza modificări de gust, dar și miros neplăcut al gurii.
Cauza exactă a osteitei alveolare este încă dezbătută. Principalii factori incriminați pentru dezvoltarea acestei complicații cuprind:
- contaminarea bacteriană a locului de extracție dentară
- pierderea prematură a cheagului de sânge și a țesutului de granulație
- extracția dificilă și prelungită, mai ales când hemostaza este dificilă
- fragmente de dinte remanente în șoseta de extracție
- crearea unei presiuni negative în cavitatea orală: scuipatul, băutul cu paiul, fumatul.
În situația în care pacientul resimte dureri la nivelul extracției, este indicat să se prezinte cât mai repede la medicul dentist pentru a fi examinat. Nu se recomandă autoadministrarea de medicamente deoarece, uneori, simptomele se pot agrava, iar tratamentul ulterior va fi mai dificil și mai îndelungat.
Osteita alveolară, gestionată în mod corespunzător, nu durează mai mult de câteva săptămâni, dar în general, dispare după 24-72 de ore. Pentru a grăbi procesul de vindecare și a elimina durerea, medicul stomatolog poate recomanda un tratament medicamentos sau poate recurge la aplicarea unei creme sedative în zona extracției.
DENTEXPERT Roman

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu