luni, 10 octombrie 2016

Doliu in muzica romaneasca. Marin Petrache Pechea a MURIT

10 Oct 2016 - 10:06
Doliu in muzica romaneasca. Marin Petrache Pechea a MURIT
Cântărețul român de jazz și saxofonist Marin Petrache Pechea a murit, duminică, la vârsta de 71 de ani. Saxofonistul Flavius Teodosiu a confirmat informația pe pagina sa de Facebook.
”Dragii mei cu o foarte mare durere in suflet va informez ca mentorul si prietenul meu care a fost ca un tata Pt mine , a plecat spre stele . Dzeu sa te odihneasca Marin Petrache Pechia
Iti mulțumesc !
”, a scris Flavius Teodosiu.
Povestea artistului prezentata in Jurnalul National: “Nu eram socotiţi muzicanţi, ci bişniţari”
Marin Petrache Pechea, cunoscutul  jazzmann, saxofonist si compozitor s-a nascut la Bucuresti in data de 25 noiembrie 1944.
Absolvent al scolii de Muzica si a Conservatorului de Muzica din Iasi, sectia clarinet, Marin Petrache Pechea este fondatorul Grupului Cromatic.
Grupul Cromatic isi incepe cariera cantand in cluburi, la festivaluri studentesti, in localuri, repertoriul preferat fiind Blood, Sweat and Tears, Chicago s.a..
Marin Petrache Pechea & Royal Gipsy Band
In 1969 Marin Petrache Pechea face primul turneu in Germania impreuna cu Radu Goldis (chitara), Dorel Vintila Zaharia (baterie), Nicky Paun (sax), Korossy Tiberiu, Gelu Tudorache, Mihai Udila (bas), multi dintre componenti ramanand in Germania.
In 1974 Pechea pleaca in turneu in strainatate cu grupul refacut: Paul Man (baterie), Ludovic Stoican (clape); din 1975 se alatura formatiei Valeria Pusi (vocal), Florin Cretu (sax), Petre Raduta (bas), Sergiu Tavifta (chitara), Leonard Nadi.
Intors in tara, Pechea se alatura grupului Romanticii al lui Mircea Dragan.
Reface apoi Grupul Cromatic, cantand alaturi de Doru Tufis, Stela Enache, Marcel Navala, Nicki Dorobantu, in turnee in Germania
Piesele lui Marin Petrache Pechea Fata fara nume, Drumu-i drum, Amurg, Culori ritmice se difuzeaza intens la radio si televiziune.
Cromatic este prima trupa romaneasca care a cantat in Australia (1980). Se alatura Tudy Zaharescu la baterie. Turneele parcurg tarile arabe (Cromaticul inaugureaza lantul de hoteluri Sheraton, sunt considerati trupa de patru stele).
Pana in 1986 au cantat cu preponderenta in tarile nordice. Marin Petrache Pechea devine cetatean danez.
In 1986, Pechea debuteaza componistic cu piesa Pentru tine dedicata fiicei sale. Evolueaza in retele de night-cluburi, cantand jazz.  La Festivalul Charlie Parker de la Viena, castiga  Marele Premiu. In 1991 se repatriaza, prezentandu-se la Festivalul International Bucuresti 92 cu solista Greta Popp din Statele Unite, si obtine Marele Premiu cu piesa  Daca pleci cantata in limba romana de Loredana Groza. Continua seria turneelor peste hotare, dar colaboreaza in paralel si cu Televiziunea Romana. In 1997 infiinteaza Cromatic Big Band, format din 26 de tineri muzicieni. Formeaza tineri muzicieni de jazz si pop, cu care concerteaza in tara si peste hotare, alaturi de fidelul sau colaborator si bun prieten, Tudy Zaharescu.
Citeşte mai multe despre:   Marin Petrache Pechea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu