luni, 10 octombrie 2016

Dumnezeu să-l odihnească! Povestea domnului profesor MIHAIL CIOCAN!

Dumnezeu să-l odihnească! Povestea domnului profesor MIHAIL CIOCAN!

poza stire decedat ciocan„Mentorul multor generații de elevi romanvodiști, prof. Mihail Ciocan, a trecut în neființă. Dumnezeu să-l ierte!” – este scris pe pagina de Facebook a Asociației Mușatinii Roman.
Pe pagina socială a Colegiului Național Roman Vodă este postată o poveste, o poveste a marii treceri, scrisă de prof. Gabriela Romano. Cuvintele noastre nu își mai au rostul în fața acestei prezentări…de viață.
„O poveste din Marea Trecere
Povestea domnului profesor MIHAIL CIOCAN seamănă cu istoriile de viață ale multora dintre noi. Și începe așa:
A fost odată un bărbat tânăr și frumos, încrezător în propriile lui forțe, în darurile primite , în menirea lui, în puterea de a-și făuri destinul visat. Iar vrerea i-a fost împlinită. I-au stat alături o soție și o fiică aducându-i iubire, echilibru, înțelegere, formând o familie pe care nu puteai să nu o remarci în plimbările de duminică după-amiază, o familie care-ți vorbea despre frumusețea, afecțiunea, unitatea dintre ei.
A fost profesor, a predat istorie, transformând un obiect de studiu într-o lecție de viață, dezvăluind sub ochii elevilor, încrezători sau sceptici, conexiunile dintre evenimente, rațiunile puțin vizibile, adevărurile pe care figurile istorice le ascundeau în spatele dioramelor sau ale măștilor de ceară. Își convingea elevii, generație după generație, că istoria vorbește în continuare celor ce vor să o asculte, că învățăturile ei, ignorate, pot fi dure și necruțătoare. A fost apreciat, iubit, respectat de cei cărora le-a fost profesor și datorită caracterului riguros, sobru, corect prin care transmitea lecția respectului de sine, a respectului față de elev, față de profesia cu care s-a identificat în toți anii petrecuți la catedră.
A fost dirigintele care nu și-a pierdut elevii pe drum, aducându-i la limanul absolvirii școlii, veghindu-i cu vorba înțeleaptă, cu sfătoșenia ușor ironică de om trecut prin viață. I-a convins că intransigența nu este spre necazul lor, ci este o cale de formare a caracterului, o modalitate de a deveni om întreg.
A fost colegul nostru de cancelarie, de excursii, de agape. Iubea viața din tot sufletul și ne făcea și pe noi să o iubim, mai ales atunci când vedea că suntem distrași ori apăsați de griji. Discret, înțelegător, atent – un „domn” din vremuri ce trec și ele în uitare. O ținută elegantă, o ușoară cochetărie masculină, de bărbat pentru care și îmbătrânirea frumoasă e un țel de viață.
Azi a fost ultima filă a poveștii, pentru că dis-de-dimineață, într-o toamnă aurie în care se culeg roadele, domnul profesor MIHAIL CIOCAN a trecut pragul istoriei fără sfârșit, lăsând aici amintirea.
Dumnezeu să-L ierte!” Prof. Gabriela Romano
Romanul Financiar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu