joi, 13 octombrie 2016

Ghidul SuperBloggerului

Au trecut deja 10 zile de când s-a dat startul SuperBlog 2016. V-ați suflecat mânecile, v-ați ascuțit inspirația și ați luat tastaturile cu asalt – drept dovadă, cele peste 300 de articole creative înregistrate deja în platformă. Cum unii dintre voi se află la prima participare în competiția noastră, ne-am gândit să vă înlesnim puțin adaptarea și să vă oferim un Ghid al SuperBloggerului – de fapt, o colecție de îndrumări care deja se regăsesc în diverse surse, dar parcă e mai ușor să fie toate laolaltă, nu-i așa? 🙂
promo-superbloggeri
Așadar, să începem:
Ce este SuperBlog?
SuperBlog este cea mai longevivă competiție din blogosfera românească, datând din 2008. De atunci, ediție după ediție, am avut prilejul să cunoaștem sute de bloggeri valoroși, care au demonstrat că talentul nu ține seama de profesie, vârstă, sex, condiții sociale. Împreună, am creat o comunitate numeroasă pasionată de blogging, unde se cunosc și schimbă opinii autori de bloguri și specialiști în comunicare online dornici să ia pulsul blogosferei, să descopere și să susțină noi talente. Mai multe despre istoricul competitiei poți citi aici si aici.
La SuperBlog poate participa orice blogger care scrie în limba română (este acceptat un singur blog per participant), indiferent de vechimea blogului, particip300pxde trafic și de tematica abordată, întrucât scopul nostru este de a descoperi, încuraja și premia creativitatea, iar aceasta se poate manifesta în diverse contexte.
SuperBlog este un prilej să verifici despre ce (nu) poți scrie, cât de greu sau de ușor îți este să scrii după un brief și respectând un termen-limită și ce impresie poți lăsa asupra unui juriu care reprezintă interesele de marketing ale unei companii. Pe scurt, un posibil antrenament, dacă îți dorești să câștigi bani din blog, scriind despre și pentru companii care doresc să se promoveze în blogosferă, și un test real privind modul în care ar putea decurge o colaborare cu un potențial client.
SuperBlog este o provocare, un maraton, un test de perseverență, o sursă de adrenalină, o șansă de a câștiga premii și prieteni noi. O ocazie să afli mai multe despre tine, să-ți dezvolti abilitățile de exprimare în scris și contra-cronometru, să înveți lucruri noi, să te disciplinezi, să te obișnuiești cu așteptările unui juriu și/sau potențial viitor client – toate, în timp ce ai grijă să rămâi fidel(ă) stilului tău și, desigur, cititorilor.
Ce NU este SuperBlog
Cu siguranță nu este o competiție facilă, asta îți vor spune mulți – fiecare prezentându-și, desigur, impresiile prin prisma propriei experiențe și mai ales a modului în care au perceput-o. De aceea, credem noi, cea mai pertinentă opinie este chiar a ta, după ce încerci măcar o participare integrală, la toate probele unei ediții.
superbloggeriÎnscrie-te!
Dacă te-ai decis să te alături competiției, primul pas este, desigur, să te înscrii, în trei pași simpli:
  1. citești regulamentul competitiei;
  2. îți anunţi participarea la SuperBlog într-un scurt articol pe blogul tău;
  3. completezi formularul de înscriere;
După validarea înscrierii, îți poți accesa contul SuperBlog și înregistra articolele în platforma SuperBlog, pentru a fi jurizate. Tot acolo îți vei vedea apoi și notele acordate de fiecare juriu.
Înscrierile în ediția curentă au început la 1 septembrie și continuă pe toată durata competiției, adică până la 30 noiembrie. Așadar, te poți alătura oricând. Atenție, însă! Dacă vrei să participi la una sau mai multe probe ale căror termene-limită deja au expirat, se aplică penalizări de 10 puncte pentru fiecare zi de întârziere, care se scad automat din nota acordată de juriu la proba respectivă. Iar dacă ți-ai propus să fii finalist SuperBlog, asta presupune să participi la toate probele lansate în cadrul competiției. Iată de ce mai întâi ai nevoie de…
Un scop clar
Vrei să obții cele mai bune rezultate posibile? Stabilește-ți un scop clar definit: de exemplu, să închei competiția în primii 10, să iei numai note de peste 90 de puncte, să fii finalist, să câștigi anumite premii, ba chiar trofeul etc. Astfel, având ținta mereu prezentă în minte, îți va fi mai ușor să creezi o strategie și s-o urmezi, iar la final ai și un reper la care te poți raporta.
Odată obiectivul stabilit, creează-ți o strategie: când îți vei rezerva timpul necesar pentru redactarea articolelor, ce etape vei urma în pregătirea materialelor, de la documentare și notarea primelor idei până la eventualele surse de fotografii de unde poți alege imagini, corecturile finale și înregistrarea textului în platforma de jurizare.
Probele
Competiția se desfășoară pe parcursul a două luni, între 1 octombrie – 30 noiembrie 2016. În acest interval, se vor lansa probe noi pe site-ul nostru în fiecare zi de marți, joi, sâmbătă.
Ca să nu ratezi vreo probă, abonează-te la newsletter (vezi caseta din partea dreaptă, sus, a site-ului nostru), iar astfel primești direct în inbox informațiile despre noile probe SuperBlog.
Pentru fiecare probă ai la dispoziție 7 zile, inclusiv data lansării probei și cea care marchează termenul-limită. Apoi, în următoarele 7 zile, juriul are răgaz să evalueze și să noteze articolele înregistrate la proba respectivă. Tocmai fiindcă ai termen o săptămână, îți recomandăm să nu te grăbești:
  • Mai întâi, în primele 1-2 zile de la lansarea probei, parcurge brieful și asigură-te că înțelegi exact cerințele. Dacă ai nelămuriri, adresează-le cât mai curând în comentarii pe site ori pe grupul SuperBlog de pe Facebook, ca să și primești cât mai prompt răspunsurile necesare;
  • Între timp, îți poți nota deja primele idei care îți vin în minte pe tema dată. Lasă-le la “dospit”!;
  • Când ideea articolului tău deja prinde contur, revino la notițele salvate și dezvoltă-le;
  • Recitește cu forțe proaspete textul, verifică-l cu atenție și corectează eventualele greșeli ortografice. De asemenea, asigură-te că ai respectat 100% cerințele tehnice (linkuri, cuvinte cheie, dimensiunea textului, fotografii etc.)
  • Asigură-te că înregistrezi articolul în platforma de jurizare, la proba corespunzătoare, înainte de termenul-limită, pentru a nu încasa penalizări de întârziere!
Reține că toate probele concursului sunt opţionale, astfel încât poți participa doar la cele care te atrag cel mai mult. Cu cât participi însă la mai multe probe, cu atât îți cresc și șansele de a câștiga premiile in produse, vouchere și bani. Totodată, acumulezi puncte care contează în clasament, având astfel șanse la premiile suplimentare rezervate finaliștilor, adică celor care au participat la toate probele competiției.
Informează-te! Caută, descoperă, învață!
Caută informații despre sponsorii, partenerii media și bloggerii parteneri ai competiției – este important să știi cine îți propune provocarea, ce activitate are compania care a lansat proba etc. Ai putea afla lucruri utile.
Documentează-te din sursele recomandate de sponsori, dar nu numai. De exemplu, știai că unii bloggeri parteneri oferă sfaturi sau chiar recomandări concrete privind abordarea probelor din cadrul competiţiei? Iată câteva linkuri utile:
Orice competiție este un bun prilej de a învăța ceva nou – despre tine, despre alții, despre lume. Poți căuta sfaturi legate de blogging, în general, care te vor ajuta nu doar în competiție, ci în întreaga ta activitate de blogger, pe termen lung.
Analizează probele din edițiile anterioare și articolele câștigătoare (le găsești într-un update la fiecare probă în parte, sub premii, precum și un link către clasamentul probei).
Citește interviurile cu foștii câștigători ai competiției, unii sunt actuali bloggeri parteneri și membri ai juriului.
Pe durata competiției, avem emisiuni cu reprezentanți ai sponsorilor și partenerilor SuperBlog. Îți recomandăm să le urmărești (live sau înregistrarea), iar dacă ai întrebări sau mesaje pentru invitați, să ni le transmiți pe site sau pe Facebook, le vom aborda în cadrul emisiunilor.
Ai întrebări cu privire la programul și mecanismul de desfășurare a competiției? Citește rubrica Q&A și, dacă ai nelămuriri, transmite-ni-le (în comentarii, pe site, sau prin e-mail la superblog@swissplan.biz) și îți vom răspunde negreșit, în cel mai scurt timp posibil.
Socializează, fă-ți prieteni, distrează-te!
Chiar dacă te vom bombarda cu noi probe și deadline-uri de trei ori pe săptămână, nu uita să te distrezi, să te bucuri de adrenalină, de idei, de emoții, de noii prieteni!
Te invităm să ni te alături pe pagina Facebook SuperBlog și în grupul de discuții de pe Facebook, unde se dezbate adesea intens până târziu, în noapte.
De asemenea, ne găsești pe Google+, Twitter si YouTube.
Ai reușit? Continuă! Nu ai reușit? Continuă!
Mulți îți vor spune că, pentru a câștiga SuperBlog, e nevoie de talent și multă perseverență. Așadar, fie că ai obținut sau nu rezultatele scontate, îți recomandăm să te ambiționezi și să demonstrezi că poți și mai bine. Uneori, poate nu vei reuși să rezonezi cu juriul; alteori, poate muza inspirației se va lăsa așteptată…
Dacă te simți nedreptățit(ă), poți folosi cele trei contestații, în termen de 48 de ore de la acordarea notelor. Mai multe informații despre acestea găsești în regulament.
Indiferent de rezultatele obținute la probe, numai tu poți găsi resursele să continui. După cum vei vedea, până la finalul competiției, clasamentul se va răsturna de muuuuuuulte ori și rezultatele se pot schimba până în ultima clipă (adică, dupa ce se acordă și notele de la ultima probă și se soluționează toate contestațiile).
Între timp, iată câteva recomandări oferite de „colegii” de competiție, concurenți cu mai multe sau mai putine participări la activ:
Constantin Târnoveanu: „Niciodată, dar NICIODATĂ, să nu citiți articolele înscrise în concurs de ceilalți! Nici înainte, nici după ce postați voi! Ori o să vă umpleți de nervi că vedeți articole mai bune decât al vostru, ori… sunt multe alte motive pe care nu pot să le exemplific aici :3 Luați aminte: articolele scrise de ceilalți nu trebuie să existe pentru voi! :)) Și dați-vă absolut toate ceasurile din casă cu cel puțin 5 minute înainte! Așa, când vă prinde 23:59, știți că mai aveți încă o șansă la înscris articolul :))
Alexandra Călinoiu: „Creează dependență! :)”
Maria Bilibou: „Un sfat ar fi să citească de mai multe ori cerințele și să înțeleaga ce așteptări are juriul. Degeaba un articol e bine scris, documentat, promovat, dacă nu îndeplinește cerințele juriului.”
Mămica Mariei: „Să dea tot ce au mai bun! Merită! În primăvară am dat cât am putut de mult… Sunt conștientă că acum e vorba de mai mult de atât… Mi-am pregătit agenda și stilourile sunt încărcate… Sper să nu dezamăgesc pe nimeni… dar, mai ales, să nu ma dezamăgesc pe mine… Nu citiți articolele concurente! 🙂 Succes tuturor! Să înceapă lupta!”
Ianolia Marina: „Orice ați face, păstrați-vă stilul de scriere cu care v-ați obișnuit cititorii și adaptați cerințele juriului la stilul vostru. Chiar dacă nu va fi pe placul tuturor, cititorii vor aprecia la fel de mult fiecare scriere și comunitatea creată „nu va avea de suferit” 😀 Nu citiți articolele celorlalți înainte de a-l fi scris pe al vostru. Inevitabil rămâi în cap cu ceva idei și nu vrei asta. Mult succes tuturor și spor inspirațional! :D”
Radu Țuglea: „Dragi bloggeri, vă place adrenalina blogosferică? Vă place să adormiți cu capul pe tastatură? Mustiți de creativitate? Atunci locul vostru e clar aici! Recomandări? Verificați și asigurați stocurile de cafea, țigări, bere, după caz. Anulați din agendă tot ce nu e vital! Neapărat revizie generală la computer. Plătiți Internetul în avans.”
Ai completări la informațiile de mai sus? Le așteptăm cu drag, lista e deschisă 🙂
Pentru orice întrebări, nu ezita să ne contactezi, îți stăm cu drag la dispoziție la superblog@swissplan.biz
Mulțumim și îți dorim spor, inspirație și succes cât cuprinde! Iar la finalul competiției, te așteptăm finalist(a) la Gala SuperBlog ca să ne cunoaștem și să ne distrăm și offline. 🙂
superbloggeri2
Recommend
Share

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu