luni, 3 octombrie 2016

Scandalos: Ginerele şi fiica lui Blaga au dat afacerile pe mâna unei persoane acuzate de bancrută frauduloasă, delapidare şi fals

Autor: Ion Alexandru 03 Oct 2016 - 12:09
Problemele familiei proaspătului demisionar co-preşedinte al PNL, Vasile Blaga, se complică. “Jurnalul Naţional” a descoperit faptul că, în timp ce ginerele Ioan Andrei Rudeanu încerca să convingă instanţele din Bucureşti că ancheta împotriva sa, referitoare la săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, nu a fost făcută temeinic de către procurori, acelaşi Rudeanu, împreună cu fiica lui Blaga, Agathe Cristina, au decis să predea administrarea unei companii pe care o deţin unei persoane cercetate penal într-un dosar de bancrută frauduloasă, delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals. Acest lucru s-a întâmplat cu două luni de zile înainte ca instanţa să constate definitiv că rechizitoriul din cazul Rudeanu a fost corect întocmit şi cu trei luni înainte ca însuşi Vasile Blaga să fie pus sub urmărire penală pentru trafic de influenţă.

Una dintre companiile deţinute de către familia lui Vasile Blaga, a decis, vara aceasta, să îşi schimbe administratorul. Mai exat, este vorba despre societatea SC Medical Emergency Division SRL, care îi are drept asociaţi pe Ioan Andrei Rudeanu, ginerele fostului co-preşedinte al PNL, şi pe fiica acestuia, Agathe Cristina Rudeanu, fostă Blaga.
În data de 27 iunie 2016, cei doi asociaţi se reunesc pentru a emite o hotărâre în urma căreia fiica lui Vasile Blaga, Agathe Cristina Rudeanu, decide să se retragă din calitatea de administrator al SC Medical Emergency Divison SRL, prin predarea funcţiei către o altă persoană. Aceasta se numeşte Roxana Lomonar, născută la data de 19 februarie 1970, domiciliată în Municipiul Orăştie. Cu ocazia aceleiaşi adunări, asociaţii SC Medical Emergency Division SRL mai decid deschiderea unui punct de lucru al companiei, în incinta showroom-ului Tess, amplasat pe raza localităţii Ghimbav, judeţul Braşov, pe Drumul Naţional 1, la kilometrul 175+250.
În ce afaceri este băgat noul administrator
Potrivit datelor furnizate de ONRC, noul administrator al firmei fiicei şi ginerelui lui Vasile Blaga, Roxana Lomonar, apare ca asociat în cel puţin două alte societăţi comerciale. Este vorba despre SC Karma BB SRL şi SC Sial Tor SRL. Astfel, potrivit unei notificări din data de 14 august 2008, SC Karma BB SRL era deţinută de asociaţii Bogdan Alexandru Suciu şi de sora acestuia, Andrada Mădălina. În ziua respectivă, cei doi au decis să o coopteze în structura acţionariatului şi pe Roxana Lomonar.
Tot dintr-o notificare de la Registrul Comerţului, dar din data de 13 septembrie 2009, mai aflăm că asociatul unic al unei alte companii, SC Sial Tour SRL, Angela Flavia Sabău, a decis, de asemenea, cooptarea în structura acţionariatului societăţii a aceleiaşi Roxana Lomonar. Ca urmare, fostul asociat unic, Angela Flavia Sabău, a rămas cu 96,77% din părţile sociale, în timp ce Roxana Lomonar a intrat în posesia a 3,23% din acţiunile SC Sial Tour SRL.
Într-o altă adunare a asociaţilor aceleiaşi firme, din 12 noiembrie 2012, cele două partenere de afaceri au decis să deschidă un punct de lucru în incinta Complexului Comercial Central din Deva, unde să desfăşoare activităţi de comerţ cu amănuntul al îmbrăcăminţii, al ceasurilor şi al bijuteriilor.

Un dosar de insolvenţă dezvăluie putregaiul penal

Aceste informaţii sunt extrem de utile pentru a înţelege ce s-a întâmplat, un an mai târziu, într-un proces de insolvenţă care s-a transformat într-unul penal. Astfel, în anul 2011, la Tribunalul Hunedoara, creditorii companiei locale SC Dor Pluricomprest SRL au demarat procedura insolvenţei. Compania debitoare avea drept administrator pe o anume Simona Suciu, al cărei nume de familie este identic cu cel al partenerilor de afaceri ai Roxanei Lomonar din cadrul SC Karma BB SRL, despre care am amintit puţin mai sus. Odată demarată procedura insolvenţei, administratorul judiciar al SC Dor Pluricomprest SRL a fost desemnată compania Expert Insolvenţă SPRL Deva.
Din dosarul de insolvenţă aflăm că, în şedinţa din data de 13 august 2013, administratorul judiciar a adus la cunoştinţa judecătorului sindic faptul că, prin adresa nr. 2117 din 31 mai 2013, Direcţia Generală Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia a solicitat comunicarea tuturor înscrisurilor SC Dor Pluricomprest SRL, respectiv rapoarte, corespondenţă, comunicări, convocări, acţiuni, tabele şi autorizări emise de această companie şi de Expert Insolvenţă SPRL. Documentele erau necesare “pentru soluţionarea Dosarului 119/P/2013”, iar administratorul judiciar a fost convocat, prin reprezentanţii săi, ca martor în acest dosar, pentru data de 7 iunie 2013.
La rândul său, administratorul judiciar a emis organelor de cercetare penală o adresă, cu numărul 2588, din 3 iulie 2014, prin care a solicitat Direcţiei Generale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Alba Iulia să comunice stadiul dosarului în cauză, precum şi persoanele împotriva cărora s-a declanşat urmărirea penală.

Infracţiuni extrem de grave, cercetate de DGA Alba Iulia

DGA a răspuns, în scris, faptul că în dosarul penal numărul 119/P/2013 se efectuează cercetări faţă de numiţii Suciu Simona, Sabău Angela Flavia (co-asociată cu Roxana Lomonar în SC Sial Tour SRL), Suciu Bogdan Alexandru (co-asociat cu Roxana Lomonar în SC Karma BB SRL), dar şi faţă de Lomonar Roxana (cea care a devenit, din această vară, administratorul firmei fiicei şi ginerelui lui Vasile Blaga).
Acuzaţiile reţinute în sarcina celor patru învinuiţi sunt extrem de grave. Este vorba despre efectuarea de operaţiuni comerciale de natură a aduce foloase necuvenite (faptă prevăzută de articolul 11 din Legea 78/2000 pentru prevenirea şi combaterea corupţiei), bancrută frauduloasă (faptă prevăzută de art. 143, alineat 2 din Legea 85/2006), delapidare (faptă prevăzută de art. 143, alineat 2, litera b din Legea 85/2006, raportat la articolul 2015 alineatele 1 şi 2 din Codul Penal), fals în înscrisuri sub semnătură privată (faptă prevăzută de articolul 290 Cod Penal) şi uz de fals (faptă prevăzută de articolul 291 Cod Penal).
Aşa stând lucrurile, administratorul judiciar al SC Dor Pluricomprest SRL, Expert Insolvenţă SPRL, a anunţat DNA – Serviciul Teritorial Alba Iulia, prin adresa nr. 2733 din 11 iulie 2013, că înţelege ca societatea insolventă să se constituie parte civilă în acest dosar penal, pentru un prejudiciu egal cu suma care urma să fie stabilită de către organele de cercetare penală.
Un alt amănunt interesant care reiese din procesul de insolvenţă aflat pe rolul Tribunalului Hunedoara privind societatea SC Dor Pluricomprest SRL este acela că, în data de 1 septembrie 2009, compania, administrată de Simona Suciu, a încheiat un contract de închiriere cu SC Karma BB, prelungit prin act adiţional la data de 13 decembrie 2012, după ce în acţionariatul acestei ultime societăţi a intrat Roxana Lomonar. La şedinţa adunării creditorilor, convocată pentru data de 17 iulie 2013, s-a luat în discuţie supunerea la vot a creanţelor, însă, din pricina lipsei majorităţii, nu s-a putut aproba încheierea unui contract de administrare a Complexului Comercial Deva Mall, adică a complexului unde şi-a deschis punct de lucru cealaltă societate din acţionariatul căreia face parte Roxana Lomonar, SC Sial Tour SRL.

A încercat să scape de rechizitoriul în care este acuzat de evaziune fiscală

Predarea, de către Agathe Cristina Rudeanu, fiica lui Vasile Blaga, a mandatului de administrator al SC Medical Emergency Division SRL către Roxana Lomonar avea loc, aşadar, în plin proces în care “ginerică” Ioan Andrei Rudeanu încerca să zădărnicească trimiterea sa în judecată pentru evaziune fiscală. La data de 30 martie 2016, pe rolul Secţiei I-a penală, în cameră preliminară, a Tribunalului Bucureşti, inculpaţii Ioan Andrei Rudeanu şi Laurenţiu Marius Ciucă, împreună cu partea responsabilă civilmente SC Axis Corpotate Security, au depus mai multe excepţii, solicitând infirmarea rechizitoriului prin care au fost trimişi în judecată de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti.
Primul termen, care s-a judecat în 22 aprilie 2016, s-a amânat pentru că dosarul cauzei lipsea de la instanţă. Al doilea termen, care a avut loc în 20 mai 2016, s-a amânat pentru că Ioan Andrei Rudeanu nu avea avocat, lucru care s-a repetat şi în şedinţa din data de 27 mai. În data de 15 iunie 2016, judecătorul de cameră preliminară a constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul 543/P/2014, emis de Parchetul Curţii de Apel Bucureşti, împotriva lui Rudeanu, Ciucă şi SC Axis Corporate Security, pentru evaziune fiscală în formă continuată şi complicitate la evaziune fiscală. Instanţa a constatat, totodată, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală, dispunând începerea judecăţii.

“Ginerică”, apărat de un avocat din oficiu

Singurul care a atacat, cu contestaţie, hotărârea Tribunalului Bucureşti a fost Ioan Andrei Rudeanu, care s-a adresat, în 4 august 2016, Curţii de Apel Bucureşti. Atacarea soluţiei a avut loc după ce noul administrator al SC Medical Emergency Division SRL a devenit Roxana Lomonar. În 2 septembrie 2016, Curtea de Apel a ponunţat, la rândul ei, soluţia, care sună astfel: “În baza art. 246 coroborat cu art. 425/1 alineat 7, punctul 1, literele b şi c Cod Procedură Penală, respinge ca nefondată contestaţia formulată de inculpatul Ioan Andrei Rudeanu (…). Obligă partea contestatoare la plata a 500 de lei, reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat”. Interesant este că ginerele lui Vasile Blaga a fost reprezentat, în acest proces, de un avocat desemnat din oficiu, care a costat statul român suma de 130 de lei. Hotărârea Curţii de Apel Bucureşti este definitivă.

Ramificaţiile dosarului “Axis”

Andrei Rudeanu a fost trimis în judecată, în septembrie 2015, sub control judiciar, de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti pentru evaziune fiscală. În acelaşi dosar, a ajuns în faţa judecătorilor şi Laurenţiu Marin Ciucă, pentru complicitate la evaziune fiscală.
Potrivit rechizitoriului, Andrei Rudeanu, ginerele co-preşedintelui PNL Vasile Blaga, a înregistrat în contabilitatea firmei sale, AXIS Corporate Security, mai multe facturi fictive provenind de la nouă firme-fantomă.
Procurorii au instituit sechestru asigurător asupra a două autoturisme aparţinând lui Andrei Rudeanu şi a altor 66 aflate în proprietatea firmei AXIS Corporate Security, până la concurenţa sumei de 2.805.773 de lei, reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat. Dosarul este judecat de Tribunalul Bucureşti.
Aceeaşi instanţă a decis, în 22 mai, arestarea preventivă a lui Andrei Rudeanu. Ulterior, Rudeanu a fost cercetat sub control judiciar, în urma unei alte decizii a instanţei. Numele lui Vasile Blaga a fost vehiculat şi el în acest dosar, de către denunţătorul Mihai Neicu.
Acesta a spus că a ajutat firma Axis Corporate Security să intre pe filiera contractelor cu statul, la insistenţele lui Vasile Blaga. Aceste aspecte au fost ignorate, însă, până în prezent, de către procurori.
Fiica lui Vasile Blaga şi ginerele penal al acestuia au decis, la sfârşitul lunii iunie a acestui an, să numească drept administrator la una dintre companiile familiei o persoană cercetată într-un dosar de bancrută frauduloasă, delapidare, fals în înscrisuri şi uz de fals.
Operaţiunea “Medical Emergency Division” a avut loc între etapele procesului prin care Ioan Andrei Rudeanu a încercat, fără succes, să-i convingă pe judecători să infirme rechizitoriul prin care a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu