luni, 3 octombrie 2016

NOBEL 2016: Yoshinori Ohsumi a câştigat premiul Nobel pentru Medicină

03 Oct 2016 - 13:08
NOBEL 2016: Yoshinori Ohsumi a câştigat premiul Nobel pentru Medicină Yoshinori Ohsumi
Omul de ştiinţă nipon Yoshinori Ohsumi a câştigat luni Premiul Nobel pentru Medicină "pentru descoperirile sale legate de mecanismele de autofagie" un proces fundamental pentru descompunerea şi reciclarea compuşilor celulari, conform Comitetului Nobel de la Stockholm.

Conceptul de autofagie celulară a început să fie folosit din anii '60, când oamenii de ştiinţă au observat că o celulă îşi poate distruge propriile elemente constitutive izolându-le în membrane şi formând un fel de vezicule ca nişte saci ce sunt apoi transportate în "zona de reciclare", la lizozomi, pentru descompunere şi reciclare. Într-o serie de experimente strălucite, la începutul anilor '90, Yoshinori Ohsumi a folosit drojdie de panificaţie pentru a identifica genele care îndeplinesc rolurile principale în procesul de autofagie.

Descoperirile lui Ohsumi au impus o nouă paradigmă cu privire la procesele prin care celulele îşi reciclează propriul conţinut şi au deschis calea pentru înţelegerea importanţei fundamentale a autofagiei în multiple procese fiziologice, de la capacitatea de adaptare la foame şi până la răspunsul organismului în cazul unor infecţii. Mutaţiile înregistrate în cazul genelor responsabile de procesul de autofagie pot duce la declanşarea unor boli grave precum cancerul sau a unor maladii neurologice.

Yoshinori Ohsumi, 71 de ani, este profesor la Centrul de Cercetare Frontier din cadrul Institutului Tehnologic din Tokyo.AGERPRES

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu