joi, 9 iulie 2015

O lectie de viata, predata printre lacrimi! Povestea incredibila a acestui tanar va rupe mii de inimi - VIDEO

• Cu siguranta acest tanar este un exemplu pentru noi toti • Nu o sa-ti vina sa crezi prin ce a trebuit sa treaca in fiecare zi acesta pentru ca planul sau sa fie dus pana la capat • A primit ajutor din partea unor oameni pe care nu ii va uita niciodata, de aceea acum si el vrea sa ajute • Este greu de crezut ca viata poate fi atat de nedreapta dar, chiar si asa, el este unul dintre cei mai optimisti oameni

Sistemul romanesc nu este suficient de pregatit pentru a acorda tuturor oamenilor posibilitatea la o viata normala. Povestea lui Andrei Neculai nu este una obisnuita deoarece se confrunta cu probleme pe care unii nici nu si le pot imagina. In timp ce alti copii de varsta lui puteau juca fotbal sau alergau prin gradinile bunicilor, Andrei a trebuit sa invete sa se descurce singur, fara sa depinda de altcineva. Andrei are 25 de ani si s-a nascut cu un handicap neurologic si va trebui sa traiasca toata viata in acest fel. Trebuie sa mearga ajutat de carje si nu poate face nimic pentru a indrepta problema.

"Am avut parte de o copilarie draguta, am crescut frumos si a trebuit sa ma adaptez cerintelor pietei, sa spun asa, sa invat din mers toate lucrurile care mi-au trebuit ca sa reusesc. Nu mi-a fost usor, pentru ca am avut parte de anumite lipsuri, dar am avut alaturi persoane care m-au incurajat si am reusit", povesteste Andrei. Privita prin ochii unora, poate parea o poveste foarte trista, care te face sa iti pui intrebarea cum reusesc in viata astfel de persoane, insa Andrei este foarte optimist si crede ca toate persoanele ar trebui sa ii urmeze exemplul.

"E placut pentru ca daca privesti povestea dintr-o perspectiva care sa te avantajeze, handicapul poate fi si o motivatie, nu doar o piedica si atunci poti construi pe langa acest handicap multe lucruri frumoase, trebuie doar sa gasesti motivatia necesara si, cel mai important, trebuie sa ai oamenii potriviti langa tine, pentru ca nu e usor intr-o societate care are multe lipsuri si intr-un stat care mai are multe de invatat pana sa fie cum trebuie pentru toti", continua Andrei. Este de parere ca l-au ajutat foarte mult persoanele din jurul sau, care au crezut in el si i-au intins o mana de ajutor cand a avut nevoie. Spune, de asemenea, ca pe langa bunavointa si oameni care sa fie alaturi de tine, trebuie ca fiecare persoana sa aiba credinta, pentru ca fara Dumnezeu nu se poate reusi in viata. Este un om credincios si simplu si isi doreste sa faca ceva cu viata lui, in ciuda handicapului sau, nu sa se rezume doar la a sta in casa si a socializa cu oamenii doar pe internet.

A urmat una din cele mai dificile facultati

Chiar daca este o persoana cu dizabilitati, Andrei s-a ambitionat si a reusit sa termine Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei din cadrul Universitatii Tehnice "Gheorghe Asachi", demonstrand astfel ca si o persoana cu asemenea probleme poate reusi in viata si isi poate croi un viitor. "Nu am avut ceva special la indemana sa pot spune ca am fost avantajat in fata profesorilor. M-am supus tuturor lucrurilor, am fost un student care nu a beneficiat de nimic. A fost o perioada dificila, mai ales ca am facut naveta zilnic intre Podu Iloaiei si Iasi si ma integram mai greu in grupurile de studenti, trebuia sa invat mai mult singur, dar asta e", isi aminteste Andrei. I-a fost greu sa se descurce pe parcursul facultatii deoarece mijloacele de transport in comun nu sunt dotate corespunzator pentru persoanele cu handicap. Era dependent de mijloacele de transport cam greu accesibile, cum ar fi tramvaiele pentru ca sunt inalte, insa a reusit cu succes sa faca fata provocarii. Din cauza unor probleme, Andrei si familia sa au cazut de acord ca cel mai bine este sa ramana acasa pe perioada facultatii si sa strabata drumul din Iasi pana la Podu Iloaiei in fiecare zi. A avut probleme si in ceea ce priveste relationarea cu ceilalti studenti deoarece era mai greu sa se intalneasca cu ei pentru studii sau alte motive. A invatat mereu acasa, singur si acum, printre lacrimi, spune ca este mandru ca a reusit.

Se gandeste la cum poate ajuta alte persoane cu dizabilitati

Un hobby a fost pentru Andrei si infiintarea unui post de radio online, la initiativa unor prieteni. A durat doar vreo 2 ani pasiunea, insa pe viitor si-ar dori sa se intoarca in acest domeniu, deoarece povesteste ca radioul face parte din viata lui si este o placere. Are planuri mari pentru activitatea sa pe viitor. Impreuna cu cei de la Fundatia Alaturi de Voi, isi doreste sa infiinteze un ONG sau o afacere prin care sa poata ajuta, la randul lui, pe cei care sunt in aceeasi situatie. Asa cum a avut el sansa sa intalneasca in aceasta fundatie oameni care l-au primit cu inima deschisa si l-au ajutat neconditionat, isi doreste sa aduca un beneficiu si altor persoane cu handicap. "Impreuna cu cei de la Fundatia Alaturi de Voi vreau sa facem ceva frumos, ma simt dator sa dau si eu pentru altii, cum am primit si eu la randul meu", spune hotarat Andrei. In prezent, tanarul lucreaza in departamentul de contabilitate al Fundatiei Alaturi de Voi, fiind inconjurat de persoane care au fost, sunt si vor fi alaturi de el.

Multi sunt de parere ca o persoana cu dizabilitati se integreaza mai greu in societate si ca nu se poate descurca in viata de zi cu zi, insa oamenii ca Andrei sunt exemplul care contesta acest mit. Nu conteaza ce probleme ai, daca esti motivat si iti doresti cu ardoare ca viata ta sa fie una normala, nimeni nu poate sta in calea ta. Trebuie doar sa iti doresti si cu siguranta vei reusi!

Urmareste BZI.ro pe FACEBOOK.COM

Galerie video

 
loading...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu