duminică, 9 octombrie 2016

Raed Arafat, despre examenul de admitere în Rezidenţiat: E o chestiune depăşită

08 Oct 2016 - 16:20
Raed Arafat, despre examenul de admitere în Rezidenţiat: E o chestiune depăşită


Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), dr. Raed Arafat, a declarat sâmbătă, în cadrul Conferinţei Naţionale de Farmacoeconomie şi Management Sanitar (CNFMS) de la Târgu Mureş, că mare problemă a României este modul în care este pregătit şi recrutat personalul medical şi că examenul de admitere în Rezidenţiat este o chestiune depăşită, care nu face altceva decât să îndepărteze medicii tineri.

'Examenul de admitere în Rezidenţiat este o chestiune depăşită. A trecut timpul peste ea şi trebuie să începem să ne gândim la soluţii mai ales acolo unde avem lipsă de personal. Suntem singura ţară care scoate medicul la 6 ani, dacă nu trece acest examen de Rezidenţiat - poate că îl doare capul de dimineaţă, poate că nu se simte bine - nu trece examenul, îl aruncăm în stradă. El are diploma de medic, atenţie! Şi vine o ţară care îi ia pe toţi aceştia, le plăteşte curs de limbă şi îi introduce în rezidenţiat fără concurs. O ţară care ştie să îşi planifice viitorul şi ştie foarte bine ce are de făcut ia medicii tineri pe care noi îi lăsăm în stradă şi îi bagă în spitale să ajute medicii chirurgi, anestezişti etc, iar noi nu vrem să îi luăm în spitale. Am reuşit în 2010 să facem un regulament pentru medicii sub supraveghere, nimeni nu a vrut să îi ia să lucreze cu ei. Şi pierdem în fiecare an zeci, nu vreau să spun chiar sute, de medici pe care îi iau alţii', a susţinut dr. Raed Arafat.

Acesta a arătat că în curând Italia va avea nevoie mare de medici pe fondul pensionărilor masive din sistem şi că dacă până acum această ţară a atras mai ales asistenţii medicali din România, acum va atrage medicii.

'Italia nu avea nevoie de medici, dar acum un număr mare de medici începe să se pensioneze. Avea nevoie de asistenţi, acum are nevoie de medici şi recrutează medici din afară. În România e foarte uşor, şi cu limba şi ca medicul să îşi ia bagajul să plece, aşa cum au făcut asistenţii. Numai în UPU Târgu Mureş am schimbat garnitura de asistenţi o dată şi jumătate integral, au plecat spre Italia. Oameni pe care i-am pregătit, i-am format. Am pierdut 100% asistenţii în decurs de 3-4 luni şi apoi am mai pierdut 50% dintre cei pe care i-am angajat după ce i-am pregătit', a afirmat şeful DSU.

Arafat crede că problema celor care fac politici de personal în România este că nu constată şi nu previzionează necesitatea pentru o mai mare flexibilitate a sistemului.

Şeful DSU consideră că Rezidenţiatul ar trebui să fie un fel de interviu, cu evaluări ale rezidentului la 6 luni, apoi la un an, aşa cum se face în state precum Germania, Ungaria etc. şi că nu se poate ca un centru de medicină de urgenţă cum e Târgu Mureş să primească doar 1-2 rezidenţi pe an, având în vedere capacitatea de pregătire pe care o are.
Sursa: AGERPRES
Citeşte mai multe despre:   raed arafat

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu