vineri, 14 octombrie 2016

Sfânta Parascheva: Tradiții și obiceiuri. Ce să nu faci pe 14 octombrie

Sfânta Parascheva: Tradiții și obiceiuri. Ce să nu faci pe 14 octombrie

poza stire sf parascheva 3Pe 14 octombrie, creștin ortodocșii o celebrează pe Sfântă Parascheva. În popor, aceasta este cunoscută și ca “Sfânta Vineri”, denumire care-și are originea în onomasticul grec “paraskevi”, tradus prin “a cincea zi a săptămânii, vineri”.
Cunoscută popular și ca Sfânta Paraschiva, Cuvioasa Parascheva s-a născut în apropiere de Constantinopol, din părinți bogați și credincioși. La vârsta de zece ani, a auzit in biserică vorbele ”Oricine voieste sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34) si se decide să urmeze calea celor sfinte.
Se duce la Constantinopol, unde este invățată de călugări să se bucure de viața duhovnicească. Va merge la mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea, unde se va nevoi cinci ani. Pleacă apoi către Țara Sfântă, iar după ce vede Ierusalimul, se așează la o mănăstire de călugărițe din pustiul Iordanului.
La 25 de ani, un înger îi spune în vis să se întoarcă la locurile părintești. Revine în Epivat, fără a spune cuiva cine este și de unde vine. După doi ani, trece la cele veșnice.
Ziua Sfintei Parascheva este marcată de o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții.poza stire sf parascheva 2
În gospodăriile de la țară, se aprind focuri, oamenii dorind astfel să îndepărteze spiritele rele. Ciobanii consideră că iarna care urmează va fi una grea dacă oile dorm îngrămădite și blândă dacă acestea stau răsfirate.
Se mai spune și că dacă de Sfânta Parascheva nu este o zi ploioasă, iarna va veni mai repede.
În această zi se fac praznice pentru morți și se împart ofrande. Mai există tradiția ca gospodarii să îți cumpere cojoace și să facă pregătirile pentru iarnă.
Se mai spune că așa cum este vremea de Sf. Parascheva, așa va fi până la Sfântul Dumitru. Totodată, o altă superstiție mai spune că așa cum va fi vremea în ziua Cuvioasei, așa va fi și în celelalte sărbători din acest an.
Ce să nu faci de Sfânta Parascheva
  1. Nu ai voie sa lucrezi in aceasta zi sfanta. Cei care muncesc in aceasta zi au parte de necazuri la serviciu, dar si in familie. Sfanta Parascheva ocroteste familia, iar de ziua ei trebuie sa fim mai smeriti, mai potoliti in actiuni, sa meditam si sa ne rugam pentru mantuirea noastra in fata Domnului.
  2. Nu ai voie sa te zgarcesti de la bani si alimente. Daca cineva iti cere ajutorul, nu te feri sa ii intinzi mana ta. Oamenii zgarciti vor avea parte numai de pagube si risca sa saraceasca.
  3. De Sfanta Parascheva, Sfanta Vineri de Toamna, e bine sa imparti covrigi, lipii, must nou si vin rosu celor amarati. Cei care dau pomana vor avea sarbatori imbelsugate in tot restul anului.
  4. Nu e bine sa faci foc in casa in aceasta zi, oricat ar fi de frig. Se spune ca adevarata credinta tine caldura in sufletele oamenilor. Cei care fac foc in soba pot avea boli la ochi si dureri de cap cumplite.
  5. Daca esti necasatorita, nu ai voie sa crosetezi sau sa cosi. Se spune ca femeile care fac astfel de treburi nu se vor marita in veci.
  6. Nu ai voie sa mananci nimic pana la ora 12, cand se termina in cele mai multe biserici ortodoxe slujba dedicata Sfintei Parascheva. Cei care mananca dimineata, mai ales produse care nu sunt de post, vor avea probleme cu stomacul.
  7. Este interzis in aceasta zi sa calci, sa cosi, sa faci mancare sau alte treburi in gospodarie daca vrei sa eviti durerile de cap si cele oculare. Femeile, mai ales nu trebuie sa toarca sau sa coasa daca nu vor sa le iasa negi pe maini.
poza stire sf parascheva 1Nici barbatii nu trebuie sa faca treburi in gospodarie caci este rau de trasnet si grindina asupra casei respective. Aceasta zi a Sfintei Parascheva este considerata a fi sfanta si extrem de importanta pentru pomenirea sufletelor celor morti.
Daca urmează sa devii mămică, se spune in popor ca este bine sa imparti din bucatele tale unor copii sarmani. Vei avea astfel parte de ocrotirea Sfintei la nastere, iar nasterea ta va fi una usoara, fara dureri. De asemenea, pruncul care se va naste va fi ferit de Sfanta Parascheva de rele precum deochi sau boli ale trupului.
Daca oile dorm inghesuite si stranse laolalta in aceasta zi, ciobanii cred ca iarna care va veni va fi o iarna lunga, grea si friguroasa. Daca in schimb oile dorm risipite, iata un semn ca iarna care va veni va fi domoala si blanda. Totodata, lipsa ploii este perceputa si ea drept un indiciu pretios pentru previziunile vremii. Este semn al iminentei iernii.
O zi de 14 octombrie senina si cu soare anunta o zi de Sfantul Dumitru senina si cu soare. De asemenea, in cazul in care din copaci cad frunze galbene, belsugul si abundenta nu vor ocoli recoltele anului viitor. Sursa: crestinortodox.ro doxologia.ro
Romanul Financiar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu