marți, 4 octombrie 2016

Premiul Nobel pentru fizică 2016, câștigat de trei cercetători britanici
Premiul Nobel pentru fizică 2016 a fost câștigat de cercetătorii britanici David Thouless, Duncan Haldane și Michael Kosterlitz, care lucrează în domeniul fizicii materiei condensate.
Premiul Nobel pentru fizică 2016 a fost acordat pentru ,,descoperirile teoretice despre fazele tranziţiilor topologice şi  fazele topografice ale materiei”.
Cei trei cercetători au descoperit un comportament total neașteptat al materialelor solide și au utilizat un cadru matematic din domeniul topologiei pentru a explica ciudatul fenomen.
Descoperirea lor a pavat calea pentru proiectarea unor materiale cu proprietăți noi.

Premiul Nobel pentru fizică 2016, recompensat cu o medalie de aur și 800.000 de euro

Fiecare laureat Nobel primeşte o diplomă, o medalie din aur şi un cec în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 832.000 de euro).
Ceremoniile de înmânare a premiilor Nobel vor avea loc la Stockholm şi Oslo pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea lui Alfred Nobel.

Luni s-a decernat Premiul Nobel pentru medicină 2016

Cercetătorul japonez Yoshinori Ohsumi a câştigat premiul Nobel pentru medicină pe 2016 pentru ”descoperirea mecanismelor autofage”, a anunțat luni comitetul Nobel.
Yoshinori Ohsumi a descoperit mecanismele care determină ”autofagia”, un proces fundamental pentru degradarea şi reciclarea componentelor celulare, se afirmă în comunicatul oficial al Comitetului Nobel. Munca lui Ohsumi este extrem de importantă deoarece explică ce se întâmplă cu organismul în cazul multor boli, de la cancer la Parkinson

Citește și: Premiul Nobel pentru medicină 2016 a fost câștigat de Yoshinori Ohsumi

Când vor fi anunțate celelalte Premii Nobel din 2016

Miercuri 5 octombrie ora locală 11:45Premiul Nobel pentru Chimie. Anunţul va fi făcut de  Göran K. Hansson, secretar permanent al Academiei Regale Suedeze de Ştiinţe, la Stockholm.
Vineri 7 octombrie ora locală 11:00 – Premiul Nobel pentru Pace. Anunţul va fi făcut de Kaci Kullmann Five, preşedintele Comitetului norvegian Nobel, la Oslo.
Luni 10 octombrie ora locală 11:45 – Premiul Sveriges Riksbank în Ştiinţe Economice în memoria lui Nobel. Laureatul va fi anunţat de Göran K. Hansson, secretar permanent al Academiei Regale Suedeze de Ştiinţe, la Stockholm.
Conform tradiţiei, Academia Suedeză va fixa mai târziu data anunţării Premiului Nobel pentru Literatură. Anunţul va fi făcut ulterior de Sara Danius, secretar permanent al Academiei Suedeze.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu