sâmbătă, 15 octombrie 2016

LEOFARM Roman: Diagnosticul dermatomicozelor la carnivorele de companie

LEOFARM Roman: Diagnosticul dermatomicozelor la carnivorele de companie

poza stire leofarmDermatomicozele sunt infectii frecvente la caini, pisici, vaci, cai si alte specii. Aceste infectii sunt cauzate de ciuperci cu proprietati cheratolitice, ce invadeaza astfel pielea, unghiile si parul. Dermatofitii produc infectii care afecteaza zonele superficiale ale corpului: epiderma si fanere (par,gheare, coarne). Principalii agenti etiologici implicati in producerea dermatomicozelor apartin genurilor Tricophyton, Microsporum si Epidermaphyton .
Genul Tricophyton este capabil sa invadeze parul, epiderma si ghearele, in timp de genul
Microsporum doar parul si epiderma iar genul Epidermophyton afecteaza epiderma si ghearele. Deoarece tratamentul dermatomicozelor este indelungat, costisitor si cu potential toxic, este necesar ca mai intai sa se stabileasca cu certitudine diagnosticul pe baza examenului micologic.
In cadrul cabinetului veterinar LEOFARM se pot face teste de diagnostic precise în ceea ce priveste dezvoltarea dermatofitilor.. Testul ChroMyco contine un mediu de cultura special pentru dermatofiti (DTM), fiind proiectat pentru diagnosticarea celor mai patogeni fungi (Microsporum, Trichophyton spp si Epidermophyton). DTM contine agenti care inhiba cresterea ciupercilor saprofite, permitand astfel dezvoltarea dermatofitilor, ce vor transforma culoare mediului din portocaliu in rosu.
Recoltarea probelor de la nivelul leziunilor se efectueaza prin raclarea unei portiuni de epiderma sau gheara, cat mai aproape de tesutul sanatos, cu ajutorul unui bisturiu sau lama de microscop; firele depar afectate sunt prelevate prin smulgere cu o penseta.
Acest test de cultura este compus placi Petri prevazute cu capac detasabil ce permite foarte usor inocularea mediului de cultura. Testul ChroMyco contine un mediu de cultura special pentru dermatofiti (DTM), fiind proiectat pentru diagnosticarea celor mai patogeni fungi (Microsporum, Trichophyton spp si Epidermophyton). DTM contine agenti care inhiba cresterea ciupercilor saprofite, permitand astfel dezvoltarea dermatofitilor, ce vor transforma culoare mediului din portocaliu in rosu.
In imagine se prezinta probe de la 2 catei, ambii cu plagi rosiatice, unele sangerande, depilatie , mancarime, cruste, doar la unul din ei s-a dezvoltat cultura de dermatofiti, la cel de-al doilea caz s-a stabilit a fi doar o dermatita de contact de la solutiile de igienizare.
Semnele bolii la pisica si caine – apare sub formă de plăgi rotunde, multiple, de dimensiuni variabile, acoperite cu scuame fine, perii sunt rupţi şi acoperiţi de teaca pulverulentă, filamentară, albă-cenuşie – localizate la nivelul frunţii botului, feţei exterioare a pavilionului urechii, pe trunchi.
Manifestarea bolii la om. – La copii, plăcile microsporei se localizează pe cap, au formă rotundă, de diverse mărimi, de obicei 2-3 cm, acoperite cu scuame asemănătoare tărâţelor.Părul este tăiat (rupt), prins în complexul plăcilor, înveliţi în teci pulverulente cenuşii. Când micropsia se instalează pe pielea lipsită de păr, boala se manifestă ca un herpes cutanat, cu forme veziculare şi tendinţă de vindecare, cu margini ce delimitează zone inflamatorii.
LEOFARM Roman
Romanul Financiar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu